"Ook in België nood aan waarschuwingssysteem"

11/03/11 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Al jaren waarschuwen experts voor een mogelijke megatsunami die een deel van de Europese kust en de oostkust van de Verenigde Staten zal treffen.

"Ook in België nood aan waarschuwingssysteem"

© Epa

Wetenschappers voorspellen dat de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma (weliswaar in de zeer verre toekomst) een immense vloedgolf zal teweegbrengen. Een gigantische rots ten grootte van het Isle of Man in de Ierse Zee zou door de vulkanische activiteit afbreken en in zee storten, met een megatsunami tot gevolg. Volgens de wetenschappers zou die vloedgolf nog krachtiger zijn dan die in Zuid-Oost-Azië uit 2004 en in enkele uren tijd een groot deel van de Amerikaanse oostkust wegvegen.

Maar ook de Europese kusten zouden niet gespaard blijven. Een waarschuwingssysteem in de Noord-Atlantische Oceaan is daarom geen overbodige luxe, zo beweren experts. Hoewel het waarschijnlijk nog duizenden jaren zal duren vooraleer de ramp zich voordoet, pleitte de Britse geofysicus Bill McGuire jaren geleden al voor een dergelijk waarschuwingssysteem.

Ook de klimaatverandering zou de nood voor een waarschuwingssysteem wel eens hoogdringend kunnen maken, ook in België. Uit studies blijkt immers dat vloedgolven toenemen als gevolg van de klimaatverandering.

Lees meer over:

Onze partners