Ook chimpansees voeren oorlog om land

22/06/10 om 12:43 - Bijgewerkt om 12:43

Groepen chimpansees voeren oorlog en doden zonder medelijden leden van naburige groepen om hun territorium uit te breiden.

Ook chimpansees voeren oorlog om land

© Epa

Dat blijkt uit een onderzoek dat in Oeganda uitgevoerd werd en tien jaar in beslag nam. Voor het eerst wordt bewezen wat al lang vermoed werd.

"Eerdere onderzoeken deden al zo'n gedrag vermoeden, maar nu hebben we bewijs om die hypothese te staven", legt John Mitani, professor antropologie aan de universiteit van Michigan, uit. Zijn onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

Tijdens hun observaties stelden de biologen achttien dodelijke aanvallen vast en ontdekten ze nog eens sporen van drie andere aanvallen door leden van een grote gemeenschap van 150 chimpansees in Ngogo in het nationale park van Kibale in Oeganda.

Door die agressie slaagden de chimpansees van Ngogo erin hun territorium met 22 procent uit te breiden tijdens de zomer van 2009. Eenmaal veroverd, werd het nieuwe terrein ingepalmd door de apengroep in kwestie.

"Wanneer die apen die nieuwe gebieden begonnen binnen te dringen, stelden we al snel vast dat ze een groot aantal andere chimpansees gedood hadden", zegt professor Mitani.

"Onze waarnemingen helpen oude, openstaande vraagstukken over de moordende agressie tussen groepen chimpansees op te lossen", besluit Mitani.

Lees meer over:

Onze partners