'Ooit was er leven op Mars'

12/03/13 om 19:20 - Bijgewerkt om 19:20

NASA vond naar eigen zeggen levensvatbare condities op Mars.

'Ooit was er leven op Mars'

© Science Photo Library

De juiste omstandigheden waren in het verleden aanwezig op de planeet Mars opdat microben er zouden kunnen overleven. Dat blijkt uit de analyse van materiaal dat Curiosity uit een steen op de Rode Planeet heeft geboord, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa bekendgemaakt.

"Een fundamentele vraag van de Curiosity-missie is of Mars een leefbare omgeving kan zijn geweest", zegt Michael Meyer, de hoofdwetenschapper van het Mars-programma. "Op basis van wat we nu weten, is het antwoord ja."

De instrumenten van de robot analyseerden het eerste materiaal dat uit een steen op Mars is geboord. Die bevond zich aan het einde van een vroeger net van rivieren dat de scheikundige energie en andere gunstige omstandigheden voor microben kan hebben geboden.

Wetenschappers identificeerden zwavel, stikstof, zuurstof, fosfor en koolstof. Dit zijn enkele van de essentiële chemische ingrediënten voor het ontstaan van leven. Bovendien was deze vroegere natte omgeving, in tegenstelling tot sommige andere op Mars, niet sterk geoxideerd, verzuurd of extreem zout.

"Men zou dit water hebben kunnen drinken", zei een andere wetenschapper van het Curiosity-project, John Grotzinger. "Wij hebben een ooit levensvatbare omgeving gevonden".

De wetenschapper waarschuwde wel dat de instrumenten van de jeep geen leven op zich kunnen vinden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners