Onze smartphones veroorzaken vreemd wandelgedrag

Uit de tijd dat er nog geen smartphones waren, maar wel vreemd stapgedrag: 'The Ministry of Silly Walks' van Monty Python. © Wikipedia
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Mensen die al wandelend hun smartphone gebruiken, nemen een vreemde stapstrategie aan, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Het aantal kwetsuren als gevolg van het vallen of ergens tegen aanlopen door het gebruik van een mobiele telefoon stijgt hoe langer hoe meer. Om te weten te komen hoe dat precies zit, onderzochten wetenschappers van de Britse Anglia Ruskin Universiteit en de Universiteit van Essex de impact van het gebruik van een smartphone op het wandelgedrag van 21 proefpersonen. Die kregen een eye tracker en bewegingssensoren aan en moesten vervolgens een 6 meter lang parcours met enkele obstakels afleggen. Eerst deden ze het parcours zonder telefoon, daarna moesten ze een sms sturen, een sms lezen en een telefoontje plegen.

Uit de resultaten bleek niet geheel onverwacht dat een telefoon ervoor zorgt dat gebruikers langer over het parcours doen, 61 procent minder lang naar de obstakels keken en een opvallend gewijzigd wandelpatroon vertoonden. De deelnemers namen meer bepaald een ‘voorzichtige en overdreven stapstrategie’ aan wanneer ze de telefoon gebruiken, waarbij ze hun leidende voet hoger en trager ophieven bij een obstakel en ze weken ook meer van het rechte pad af. Vooral bij het tikken van een sms was het verschil groot. In dat geval duurde het 118 procent langer om het traject af te leggen dan wanneer er geen telefoon in het spel was.

Apart gsm-voetpad

Ook wanneer de deelnemers enkel belden, hadden ze opvallend minder oog voor de obstakels op de weg. Zo begonnen ze te kijken naar heel wat andere, onbelangrijkere dingen in hun omgeving.

Een voorzichtige stapstrategie verlicht de cognitieve last op het werkgeheugen, waardoor er meer capaciteit vrijkomt om met de telefoon bezig te zijn, stellen de wetenschappers. Toch waarschuwen ze dat een dergelijke strategie nog steeds kan leiden tot ongevallen wanneer bijvoorbeeld een andere voetganger onverwacht je pad kruist. Een mogelijke oplossing is een apart voetpad voor smartphonegebruikers. In de Chinese stad Chongqing werd al in 2014 zo’n ‘gsm-voetpad’ ingesteld voor mensen die al wandelend hun smartphone gebruiken.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Plos One.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content