Onvervalste bankbiljetten dankzij vlindervleugels

31/05/10 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben een manier ontdekt om de kleuren van de vleugels van tropische vlinders na te bootsen.

Onvervalste bankbiljetten dankzij vlindervleugels

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben een manier ontdekt om de kleuren van de vleugels van tropische vlinders na te bootsen. Deze ontdekking zou er ook voor kunnen zorgen dat bankbiljetten en kredietkaarten in de toekomst moeilijker vervalst kunnen worden.

De vleugels van vlinders, kevers en sommige andere insecten bevatten kleuren uit het hele spectrum. Tot voorheen bleek het onmogelijk om die veelheid aan kleuren na te bootsen. Maar dankzij nanotechnologie slaagden de wetenschappers er voor het eerst toch in om identieke kopieën te maken van de vlindervleugels, waardoor net dezelfde levendige kleuren ontstonden.

"De kleuren op de vleugels van vlinders worden niet gevormd door pigmenten, maar door de weerkaatsing van het licht op microscopische structuren," aldus onderzoeker Mathias Kolle. "Deze artificiële structuren kunnen in de toekomst gebruik worden om informatie te versleutelen in optische handtekeningen op bankbiljetten of andere waardevolle items om ze te beschermen tegen valsmunterij", zegt Kolle.

Kolle bestudeerde samen met professor Ullrich Steiner en professor Jeremy Baumberg een Indonesische vlinder (Papilio Blumei)). "De vleugels zijn opgebouwd uit ingewikkelde, microscopische kleine structuren die lijken op de binnenkant van een eierdoos. Lichtinval op die structuren, een afwisseling van schubben en lucht, zorgt voor de heldere kleuren".

De resultaten van het onderzoek verschenen in Nature Nanotechnology.

Lees meer over:

Onze partners