Onderwatermolens: elektriciteit dankzij eb en vloed

© Scottish Power Renewables

Watermolens op de zeebodem: het kan. Tests voor de kust van Schotland hebben het nut bewezen van hernieuwbare energie met onderwatermolens.

Een watermolen met een spanwijdte van 30 meter werd vastgemaakt aan de zeebodem, vlak voor de Schotse kust. Het bedrijf Scottish Power heeft reeds enkele testrondes afgewerkt en heeft geconstateerd dat de turbine een megawatt energie opleverde. Dat is voldoende voor 500 gezinnen en bedrijven, zo meldt CNN.

Onderwaterstroming

De watermolens worden aangedreven door het getijde van de zee. Voor de kust van Schotland zijn de onderwaterstromingen sterk, wat het de perfecte locatie maakt voor tests. Andere plaatsen die in aanmerking komen voor onderwaterinstallaties zijn Argentinië, Chili, de Verenigde Staten en Canada.

Het is een uiterst groene vorm van energie en is bovendien zeer betrouwbaar. De getijden zijn er immers altijd, in tegenstelling tot de wind die al eens durft gaan liggen. Het is ook een zeer voorspelbare vorm van energie. Waterstromen en getijden kunnen makkelijk berekend worden.

Geringe tot geen impact op milieu

Scottish Power kreeg regelmatig het verwijt dat de onderwatermolens schadelijk zijn voor zeedieren. Alan Mortimer, directeur Innovatie bij Scottish Power Renewables, spreekt dat echter tegen. De propellers bewegen relatief traag, wat de mogelijke impact op vissen of andere organismen gering maakt.

Een ander mogelijk gevolg is een getijdeverschil van ongeveer 15cm. Dat is echter verwaarloosbaar, aangezien de wind een getijdeverschil van verschillende meters kan veroorzaken. Bovendien zijn de molens volledig onzichtbaar en is er dus geen sprake van horizonvervuiling.

5000 gezinnen

Zodra het onderwatermolenpark volledig operationeel is, zou het elektriciteit voor zo’n 5000 gezinnen kunnen produceren, ofwel zo’n 10 megawatt. Dat is echter niets vergeleken met de 1000 MW van een kerncentrale.

De Ocean Energy Council, een Amerikaanse ngo, geeft toe dat dit soort energieproductie de productiecapaciteit van de traditionele centrales nooit zal kunnen evenaren. De ngo denkt echter wel dat hydro-energie de vraag naar energie uit fossiele brandstoffen kan doen afnemen. In het Verenigd Koninkrijk zou hydro-energie tot 10% van de energiebehoefte van het land kunnen produceren. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content