‘Onderwatermicrofoon hoorde MH370 crashen’

Een bord vlakbij de Petronas Towers in Kuala Lumpur (Maleisië) roept voorbijgangers op om te bidden voor vlucht MH370. © REUTERS
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Australische onderzoekers hebben een opname vrijgegeven van een onderwatergeluid dat mogelijk het laatste geluid van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines is.

Onderzoekers van de Curtin University nabij het Australische Perth bestudeerden de voorbije weken geluiden afkomstig van onderwatermicrofoons, waaronder toestellen die zoeken naar kernontploffingen of naar walvissen, in een poging om het vermiste vliegtuig terug te vinden.

‘Eén signaal dat mogelijk gelinkt is aan de crash, werd opgepikt door verschillende ontvangers’, aldus Alec Duncan van het Centre for Marine Science and Technology (CMST). Mogelijk is het geluid afkomstig van de impact van het toestel op het water of van de implosie van delen van het toestel tijdens het zinken. Maar de bron van het geluid kan volgens Duncan eveneens veroorzaakt zijn door een natuurlijk fenomeen, zoals een aardbeving.

Zoekgebied

Voorlopig lijkt het geluid niet overeen te komen met andere gegevens over het vliegtuig. Dat komt omdat de onderzoekers van de Curtin University geloven dat het signaal uit een gebied komt dat zich duizenden kilometers ten noordwesten van het huidige zoekgebied in de Indische Oceaan bevindt.

Lagefrequentiegeluiden kunnen zich onder goede omstandigheden aan een snelheid van 1,5 kilometer per seconde duizenden kilometers door het water verplaatsen, zegt Duncan.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween nu bijna zo’n drie maanden geleden van de radar op zijn reis van Kuala Lumpur naar Peking. Volgens satellietgegevens crashte het vliegtuig in de Indische Oceaan, maar zoekacties leverden voorlopig nog niets op.

Aan het begin van de zoektocht naar de het vliegtuig deelden de Verenigde Naties aanvankelijk mee dat hun ontvangers over de hele wereld geen enkele ontploffing of vliegtuigcrash op het land of op zee hadden geregistreerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content