Omstreden rakettest in Noord-Korea compleet mislukt

13/04/12 om 06:26 - Bijgewerkt om 06:26

De raket stortte na een vlucht van meer dan een minuut neer in de oceaan. Noord-Korea geeft de mislukking toe.

Omstreden rakettest in Noord-Korea compleet mislukt

© Reuters

"De Democratische Volksrepubliek Korea heeft vrijdag om 7u38m55s de satelliet Kwangmyongsong-3 gelanceerd. De observatiesatelliet is er niet in geslaagd in een baan rond de aarde te raken", meldt het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA na meer dan vier uur radiostilte. "Wetenschappers, techniekers en experten bestuderen nu de redenen van de mislukking."

Volgens Zuid-Korea brak het tuig enkele minuten na lancering uiteen in verschillende delen.

Een diplomaat bij de Verenigde Naties (VN) meldt inmiddels dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkomt om te bespreken wat de volgende stappen zijn nu Pyongyang het tuig gelanceerd heeft. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft de lancering al veroordeeld en roept op om "kordaat" te reageren.

Donderdag hadden de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8 in New York nog "geëist" dat Noord-Korea afziet van de lancering. Een lancering zou een "ernstige schending" van de resoluties van de V-Raad zijn.

Peking roept op tot "kalmte" en "terughoudendheid"

Vanuit China kwam de eerste uren na de lancering van de raket van zijn bondgenoot geen reactie, waarmee het wellicht zijn verlegenheid verraadde, klinkt het.

"We hopen dat alle partijen hun kalmte zullen bewaren, blijk zullen geven van terughoudendheid en niets zullen ondernemen dat schade zou kunnen toebrengen aan de vrede en de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in het gebied", verklaarde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken later.

"China nam akte van de lancering van de satelliet door de Democratische Volksrepubliek Korea en nam eveneens akte van de reacties van de betrokken partijen", aldus de woordvoerder.

Rusland liet intussen weten dat het afschieten van de raket een schending van een resolutie van de Veiligheidsraad is. "Resolutie 1874 van de VN-Veiligheidsraad legt Noord-Korea op af te zien van elke lancering van een ballistische raket. Het betreft zowel militaire als civiele lanceringen", aldus een Russische diplomatieke bron.
Militaire test

Met de raket Unha-3 wou Noord-Korea de satelliet Kwangmyongsong-3 in een baan rond de aarde brengen. Maar de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan beschouwen de lancering als een test voor een ballistische raket. En de internationale gemeenschap had de geplande lancering bovendien uitgebreid veroordeeld.

Vermoed wordt dat Pyongyang haar militair arsenaal verder op punt wil stellen. Volgens Noord-Korea gaat het enkel om een verdere stap in het ruimtevaartprogramma. Japan en Zuid-Korea dreigden de raket neer te halen indien het tuig hun luchtruim zou binnendringen.

Met de lancering van de raket wil Noord-Korea de 100e verjaardag vieren van kim Il-Sung, de stichter van de communistische staat die in 1994 overleed. Pyongyang had de lancering aangekondigd tussen 12 en 16 april.

Eerdere Noord-Koreaanse pogingen om een satelliet in een baan rond de Aarde te brengen, mislukten in 1998 en 2006. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners