Omega-3 uit vis toch niet zo heilzaam

24/09/10 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

Het Europees voedselveiligheidsagentschap (EFSA) heeft de meeste gezondheidsclaims van omega-3 "visvetzuren" afgewezen.

Omega-3 uit vis toch niet zo heilzaam

Producten verrijkt met omega-3 uit vis mogen vele gezondheidsclaims niet gebruiken. Volgens de producenten stimuleren omega-3 vetzuren uit vis de hersenontwikkeling, de concentratie en het denkvermogen en de ontwikkeling van het kind.

Het Europees voedselveiligheidsagentschap (EFSA) verwierp ondertussen minstens acht van die gezondheidsclaims. Dat zegt de Sea First Foundation van onderwaterfotograaf Dos Winkel.

"Sinds 22 april, zes maanden na de beslissing, mogen producenten die claims zelfs niet meer gebruiken op hun verpakkingen, hun websites en in advertenties," zegt Dos Winkel.

"De lidstaten zijn bevoegd voor de controles. Ik hoop dat het ministerie van Volksgezondheid artsen en apothekers op de hoogte brengt, en dat ook hun beroepsorganisaties actie ondernemen."

Gevolgen voor de natuur

Naast de niet bewezen gezondheidsvoordelen, wijst Winkel erop dat de productie van visolie enorme gevolgen heeft voor het leven op zee. "Er is een veelvoud aan vis nodig om één liter olie te persen. De vissen halen die olie echter uit eencellige planktonalgen. Om oceanen te sparen zouden producenten dan veel beter olie uit deze algen aan de man brengen."

De dagelijkse inname van twee gram alfa-linoleenzuur (ALA) of tien gram linolzuur, vereist voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen, is de enige gezondheidsclaim die overeind bleef. "Maar die vetzuren halen we voldoende uit bladgroenten, noten of lijnzaad."

Lees meer over:

Onze partners