Olieramp in Golf van Mexico eindelijk voorbij

© Reuters

Het cementeren van de olieputten van het boorplatform ‘Deepwater Horizon’ is geslaagd, zegt BP.

De resultaten van druktesten laten toe te besluiten dat het cementeren van de olieputten van het boorplatform ‘Deepwater Horizon’ is geslaagd. Dat meldt het Britse olieconcern BP op zijn website.

“De druktesten die volgden op de cementeringsoperaties, wijzen er op dat we een operationele cementdop hebben (…), wat het gehoopte resultaat is”, aldus BP in de mededeling. “Er ontsnapt momenteel geen aardolie meer in de Golf van Mexico”.

BP, hoofdeigenaar en exploitant van het olieboorplatform, had donderdag het beëindigen van het cementeren van de olieputten aangekondigd.

Ergste olieramp

Sinds de explosie en het zinken van het olieboorplatform, op 22 april, zijn zowat 4,9 miljoen vaten aardolie, goed voor 780 miljoen liter ruwe aardolie, in zee gestroomd. De ramp is daarmee de grootste Olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Volgens de jongste cijfers van de Amerikaaanse regering werden 800.000 vaten (127 miljoen liter) gerecupereerd.

Ongeveer drie kwart van de aardolie die vrijkwam in de Golf van Mexico werd reeds geëlimineerd, aldus een woensdag gepubliceerd Amerikaans regeringsrapport.

Omvangrijke boete

De ramp kostte BP al 4,6 miljard euro. Die som bevat onder andere de uitgaven voor het opruimen van de olie, het dichten van het lek en de voorlopig uitgekeerde schadevergoedingen. BP heeft naar eigen zeggen al meer dan 145.000 aanvragen voor schadevergoedingen ontvangen. In het kader hiervan werden meer dan 103.900 betalingen uitgevoerd voor een totaal van 319 miljoen dollar.

Volgens het Witte Huis mag BP zich ook verwachten aan “een omvangrijke” boete. “BP zal absoluut aansprakelijk worden gesteld”, zei Carol Browner, adviseur van president Barack Obama.

Volgens de Amerikaanse wet kan BP gedwongen worden om 1.100 tot 4.300 dollar te betalen voor elk weggevloeid vat dat niet gerecupereerd kon worden. De totale boete zou dus kunnen oplopen tot 13,4 miljoen euro). Voorwaarde is wel dat het bedrijf eerst schuldig wordt bevonden aan nalatigheid. Browner bleef echter vaag over een eventuele vervolging van de Britse oliemaatschappij wegens nalatigheid.

Het Witte Huis heeft ook geëist dat BP een fonds van 20 miljard dollar opzet om getroffen inwoners en bedrijven schadeloos te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content