Olieramp: Cruciale test opnieuw uitgesteld

15/07/10 om 08:39 - Bijgewerkt om 08:39

Een lek heeft oliemaatschappij BP ertoe genoopt een cruciale test met een nieuwe trechter stop te zetten.

Olieramp: Cruciale test opnieuw uitgesteld

© Epa

De nieuwe uitrusting lekt volgens BP. Eerst moet hiervoor een oplossing komen, alvorens de cruciale test zijn beslag kan krijgen, zo meldt CNN.

Uit de test, die tot 48 uur kan duren, moet blijken of de lekgeslagen oliebron in de Golf van Mexico volledig kan worden afgesloten met de nieuwe trechter die eerder deze week werd gemonteerd.

BP zal langzaamaan de kleppen van de trechter sluiten. Door de druk in het oog te houden kan dan bepaald worden of er gevaar is op nieuwe lekken elders in de oliebron.

Het systeem werd nog nooit eerder op zo'n diepte gebruikt en succes kan (nog) niet worden gegarandeerd.

Op 4 juni werd een eerste kap over het lek geïnstalleerd. Toch bleef nog heel wat olie in zee stromen omdat de kap over een gebroken pijpleiding was geplaatst.

De nieuwe kap zou beter moeten passen en ervoor zorgen dat alle olie wordt opgevangen.

Link met Lockerbie?

Ondertussen gaat de geplaagde petroleumreus de komende weken olieboringen starten voor de kust van Libië. Vier Amerikaanse senatoren hebben in het licht van de milieuramp in de Golf van Mexico vragen bij die activiteiten: ze willen weten of BP op enige manier geholpen heeft om een voor de Lockerbie-aanslag tot levenslang veroordeeld Libiër vrij te krijgen.

Ze zij vroegen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton te onderzoeken of BP geholpen heeft om Abdelbaset al-Megrahi vrij te krijgen uit de Schotse cel. "Bewijs in de ramp met Deepwater Horizon lijkt te suggereren dat BP winst voor mensen laat primeren", luidt het in de brief aan Clinton. "Was dit bedrijf bereid rechtvaardigheid te wisselen voor oliewinsten bij de moord op 270 onschuldige slachtoffers (Lockerbie-ramp, nvdr)?".

De voormalige Libanese veiligheidsagent werd vorig jaar vrijgelaten omdat hij door kanker maar drie maand meer te leven zou hebben. De man leeft nog altijd, begin deze maand rezen twijfels over het medische onderzoek.

BP heeft een boorplatform in de golf van Sidra om een nieuwe oliebron te starten nadat het vorig jaar een geologisch onderzoek afrondde. BP gaat tegen eind dit jaar ook op het Libische vasteland, in het Ghadames-bekken, naar olie boren, zegt een woordvoerder woensdag. Tijdens een bezoek in 2007 van de toenmalige Britse premier Tony Blair aan Libië, werden de nodige exploratieakkoorden getekend.

Lees meer over:

Onze partners