Olieramp BP in cijfers

14/09/10 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:44

Vijf maanden na de verwoestende olieramp in de Golf van Mexico blijkt de omvang van de ramp immens te zijn. Dat blijkt uit de volgende cijfers die The Independent sprokkelde.

Olieramp BP in cijfers

© Reuters

11 arbeiders van het olieboorplatform Deepwater Horizon werden op 20 april gedood tijdens de explosie van het platform. Hun lichamen werden ondanks een drie dagen lange zoektocht door de kustwacht nooit teruggevonden. 17 andere arbeiders raakten gewond.

36 uur lang stond Deepwater Horizon in vuur en vlam tot het olieboorplatform in de ochtend van 22 april zonk.

4,9 miljoen vaten ruwe olie stroomden in zee voor het lek op 15 juli werd gedicht. Daarmee is deze olieramp de grootste ooit in Amerikaanse wateren. Ter vergelijking: bij de olieramp met de Exxon Valdez in 1989 kwamen 750.000 vaten olie in zee terecht.

1.000 vaten olie per dag was de eerste schatting van BP. In werkelijkheid kwamen 53.000 vaten olie per dag in zee terecht.

4.768 dode dieren werden ontdekt sinds 13 augustus. 4.080 daarvan waren vogels, 525 waren zeeschildpadden.

2,5 miljard is de geschatte kost van de olieramp voor de Amerikaanse visindustrie.

23 miljard is de geschatte kost voor de toeristische industrie in de Golf. Zo'n 400.000 mensen zijn in deze sector tewerkgesteld.

100 miljoen dollar is het bedrag dat door BP werd toegekend aan diegenen die door de olieramp werkloos zijn geworden.

143 mensen werden tussen april en juni ziek door aandoeningen die gerelateerd zijn aan de olieramp.

847.730 mensen vonden de Facebook-pagina Boycott BP "leuk".

105 miljard dollar is de totale waarde die BP verloor tussen april en juni.

50 miljoen dollar kostte het PR-offensief van BP dat eind mei werd gelanceerd. In een reeks tv-spotjes beloofde de toenmalige CEO van BP, Tony Hayward, om alles "weer goed te maken".

130 rechtszaken werden in een maand tijd aangespannen tegen BP, Transocean, Cameron International Corporation of Halliburton Energy Services.

220 rechtszaken werden in twee maanden tijd alleen al tegen BP aangespannen.

20 miljard dollar is het bedrag dat in een fonds zit dat door BP werd opgezet om schadevergoedingen te betalen. 19.000 aanvragen voor een schadevergoeding werden geregistreerd. Er werd al 38,5 miljoen dollar uitbetaald.

193 pagina's telt het rapport dat BP liet opstellen waarin het oliebedrijf slechts een deel van de verantwoordelijkheid op zich neemt.

23 landen boden hulp aan om de olie op te ruimen. Uiteindelijk hielpen 12 verschillende landen mee aan de opruiming.

4 miljoen dollar is het bedrag dat door goede doelen en bedrijven (waarvan veel oliebedrijven) werd gedoneerd om de impact van de olieramp aan te pakken.

69 miljard dollar is de rekening die president Barack Obama naar BP stuurde.

10 miljoen dollar is het geschatte bedrag van het pensioen van voormalig BP-CEO Tony Hayward, die op 26 juli ontslag nam. De Amerikaan Bob Dudley nam zijn plaats in.

21 jaar na de ramp met de Exxon Valdez in Alaska komt nog steeds olie voor in Prince William Sound aan de zuidelijke kust.

28.400 mensen hielpen tot op vandaag mee aan het opruimen van de olie. Nog steeds zijn 4.050 schepen en tientallen vliegtuigen actief bij de opruimingsacties.

Lees meer over:

Onze partners