Olieramp bedreigt nieuwe diersoort

17/06/10 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

De pannenkoek vleermuisvis zou wel eens van de aardbol verdwenen kunnen zijn nog voor het dier officieel als diersoort werd erkend.

Olieramp bedreigt nieuwe diersoort

De olieramp in de Golf van Mexico heef al vele slachtoffers geëist, van met oliebesmeurde pelikanen en oesterbanken tot kwetsbare kuststroken. Maar nu dreigt er diep in zee een nieuw slachtoffer te vallen: de pannenkoek vleermuisvis, een diersoort dat nog maar net is ontdekt, zo meldt CNN.

Hij is niet meteen het schoolvoorbeeld van schoonheid maar de pannenkoek vleermuisvis (halieutichthys aculeatus) leidt een ietwat anoniem bestaan op de zandboden van de Golf van Mexico op een diepte van zo'n 460 meter en speelt - zoals alle zeeleven in de Golf - een belangrijke rol in de voedselketen.

Het bizarre dier is slechts enkele centimeters groot en lijkt met zijn rond plat lichaam eerder op een pannenkoek op pootjes, zoals de naam doet vermoeden, dan op een vis.

Zeldzaam

Pannenkoek vleermuisvissen brengen hun dagen al rustend door op de zandbodem van de Golf. Wetenschappers zeggen dat het onmogelijk is te achterhalen hoeveel pannenkoek vleermuisvissen er in zee leven, maar dat ze zeldzaam zijn is niet onwaarschijnlijk.

De onderzoekers werken momenteel nog aan de wetenschappelijke beschrijving van de nieuwe diersoort, die tegen augustus in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Fish Biology moet verschijnen. Tegen de tijd dat het artikel een publiek bereikt, is de inhoud mogelijk al gedateerd.

"Het ergste is dat er na 200 jaar wetenschappelijk onderzoek in de Golf nog steeds zo'n 98 procent van het marineleven onbekend is. Nu we te maken hebben met de ergste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten, blijft dit onontgonnen gebied misschien voor altijd onbekend", zegt visbioloog Prosanta Chakrabarty.

Lees meer over:

Onze partners