Olieramp: "Al langer defect op boorplatform"

21/06/10 om 12:53 - Bijgewerkt om 12:53

Zowel BP als Transocean, de eigenaar van het boorplatform, waren op de hoogte van de problemen.

Olieramp: "Al langer defect op boorplatform"

© Reuters

Volgens een BP-werknemer waren er weken voor de ramp met de Deepwater Horizon problemen met belangrijk veiligheidsmateriaal op het boorplatform. Zowel BP als Transocean, de eigenaar van het boorplatform, waren op de hoogte van de problemen.

Aan het Britse BBC-onderzoeksprogramma Panorama vertelde BP-werknemer Tyrone Benton maandag dat hij enkele weken voor de explosie op het olieboorplatform een lek in een belangrijk veiligheidstoestel ontdekte. Dat apparaat moet in geval van problemen de oliebron onmiddellijk afsluiten door de oliepijp met behulp van scharen door te snijden. Maar door een lek in de hydraulische systemen van het toestel kon er op het moment van het incident niet genoeg kracht gegenereerd worden om de scharen in werking te stellen.

Zowel energiegigant BP als Transocean, de eigenaar van het platform, waren op de hoogte van het lek, maar in plaats van het defect te herstellen, werd het controletoestel uitgeschakeld om te vermijden dat door de reparatie de olieproductie die zo'n 500.000 dollar per dag kost, moest worden stilgelegd.

Winstbejag

BP zegt dat eigenaar Transocean verantwoordelijk is voor het toestel, terwijl Transocean beweert dat het apparaat voor het incident succesvol was getest, aldus de BBC.

Vorige week gaf BP-topman Tony Hayward toe dat de olieramp in de Golf van Mexico grotendeels te wijten is aan het niet functioneren van het veiligheidstoestel in kwestie.

Een commissie in het Amerikaanse Congres beschuldigde BP er bovendien van grote risico's te hebben genomen uit winstbejag.

Lees meer over:

Onze partners