Olielek: verspreidingsmiddel mogelijk nog meer toxisch

07/05/10 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Milieuactivisten maken zich zorgen over de chemische middelen die worden gebruikt om de olielek in de Golf van Mexico te bestrijden.

Olielek: verspreidingsmiddel mogelijk nog meer toxisch

© Reuters

Het onderwater dispergeermiddel dat in de bron van het olielek in de Golf van Mexico wordt geïnjecteerd om te vermijden dat de olie de kust bereikt, is nog niet grondig getest en zou wel eens verwoestende gevolgen kunnen hebben, beweren Amerikaanse milieuactivisten.

Verspreidingsmiddelen zijn olieoplossende middelen die worden gebruikt op het wateroppervlak voor de bestrijding van olievlekken. Het middel wordt op de olievlek gesproeid waardoor de olie in kleine druppeltjes uiteenvalt.

De milieuactivisten zijn bezorgd over de effecten van het chemische goedje en over de ernstige schade die het mogelijk zal aanbrengen aan het marineleven.

De gevaren voor de vissen zouden mogelijk nog groter kunnen zijn dan de effecten van de lekkende olie. "Het probleem is dat het middel nog nooit is gebruikt op zo'n grote diepte onderwater", zegt Larry Schweiger van de Amerikaanse Wildlife Federation. Dispergeermiddelen die in de bron van het lek worden gepompt, kunnen bovendien opgepikt worden door de stromingen en nog verder worden meegevoerd.

Lees meer over:

Onze partners