Olie doet hoeveelheid arseen in zeewater stijgen

06/07/10 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Naast de tienduizenden vaten olie die dagelijks in de Golf van Mexico stromen, waarschuwen Britse wetenschappers nu ook voor hoge concentraties arseen.

Olie doet hoeveelheid arseen in zeewater stijgen

© Reuters

Olierampen doen de concentraties van de toxisch stof arseen in het zeewater aanzienlijk stijgen omdat het natuurlijke filtersysteem op de zeebodem verstoord wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers dat dateert van voor de ramp met het BP-boorplatform in de Golf van Mexico.

Wetenschappers van het Imperial College London ontdekten dat zeewater over een natuurlijk mechanisme beschikt om natuurlijk voorkomend arseen op te ruimen. In het sediment op de zeebodem zit het mineraal goethiet dat het arseen aan zich bindt. De gevangen toxische elementen worden vervolgens begraven onder bijkomende lagen sediment.

Plakkerig deken

Maar ruwe olie gedraagt zich als een plakkerig deken dat het sediment aan zich vasthecht en zo verhindert dat het arseen uit het zeewater kan filteren. Hoe meer olie er in het water terecht komt, hoe trager dit natuurlijke proces verloopt, waardoor de concentratie arseen in het zeewater stijgt.

"Als deze theorie klopt, betekent dit dat er momenteel ook grote hoeveelheden arseen in de Golf van Mexico aan het ontstaan zijn", zeggen de wetenschappers.

Voedselketen

Hoge concentraties arseen in het zeewater kunnen het proces van fotosynthese verstoren en het risico op genetische fouten in het marineleven vergroten. Het grootste gevaar is dat het arseen zich verder in de voedselketen accumuleert aangezien vissen het giftige goedje binnenkrijgen en dus uiteindelijk ook de mens.

Arseen is zeer giftig voor de mens. Het is verantwoordelijk voor verschillende kankers.

De onderzoekers stellen voor om een "risicokaart" op te stellen voor de gebieden waar men in de toekosmt olieboringen wil uitvoeren door na te gaan hoeveel goethiet er aanwezig is.

Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Water Research.

Lees meer over:

Onze partners