'Oceaanachtig water' gevonden op komeet

06/10/11 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:14

Er is een nieuwe sterke aanwijzing dat kometen water naar de Aarde hebben gebracht.

'Oceaanachtig water' gevonden op komeet

© Reuters

De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft (voor het eerst) water gevonden in een komeet dat dezelfde chemische samenstelling heeft als het water op onze planeet. Zo staat in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Wetenschappers van het Max-Planck Instituut voor Onderzoek van het Zonnestelsel loerden naar komeet Hartley-2 die in november vorig jaar in de buurt van de Aarde kwam.

Het ijs op de "staartster" bleek vrijwel dezelfde scheikundige samenstelling te hebben als het water in de oceanen op aarde. Met name ging het om de verhouding tussen moleculen waterstof en deuterium, de zwaardere vorm van waterstof.

De nooit eerder waargenomen gelijke "vingerafdruk" kan erop wijzen dat het komeetijs en het aardse water dezelfde oorsprong hebben. Dat kan de ijzige Kuipergordel zijn, een grote verzameling komeetachtige brokstukken voorbij de dwergplaneet Pluto waar Hartley-2 is ontstaan.

Oorsprong van water?

Wetenschappers vragen zich al lang af waar het water op Aarde vandaan komt. Dat was er namelijk nog niet toen het zonnestelsel ontstond want het was toen te heet in ons gebied. Pas ongeveer 3,9 miljard jaar geleden veranderde dat en kwam het eerste water naar onze planeet.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat dit met asteroïden en meteoren gebeurde, maar het onderzoek naar kometen staat nog in zijn kinderschoenen.

Kometen bestaan bovendien voor ongeveer 90 procent uit bevroren water. Vermoedelijk is het water via talrijke kleine kometen op Aarde terechtgekomen.

Wellicht zal de pas in gebruik genomen Atacama Large Millimeter Array (ALMA) in Chili meer klaarheid brengen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners