Obesitas bij kinderen mogelijk veroorzaakt door virus

20/09/10 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

Een virusstam die verantwoordelijk is voor verkoudheden draagt mogelijk bij tot het ontwikkelen van obesitas bij kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Obesitas bij kinderen mogelijk veroorzaakt door virus

Het virus, adenovirus 36, veroorzaakt een pijnlijke keel en een lopende neus en is zeer besmettelijk. Maar dat is niet het enige. Uit een onderzoek van de universiteit van Californië in San Diego blijkt dat kinderen en tieners die het virus hebben gehad meer risico hebben op obesitas dan kinderen die niet geïnfecteerd zijn geweest.

De onderzoekers bestudeerden 124 kinderen tussen 8 en 18 jaar op antilichamen voor adenovirus 36. Bij 15 van de 67 kinderen met obesitas werden de antilichamen gevonden, in vergelijking met slechts 4 bij de 57 niet-zwaarlijvige kinderen.

Ziekte

Deze nieuwe studie draagt bij tot de steeds aannemelijk wordende wetenschappelijke theorie dat obesitas niet zozeer het gevolg is van een bepaalde levensstijl maar een aandoening of ziekte is die men kan oplopen.

Adenovirus 36 zou namelijk de vetcellen aanvallen en de hoeveelheid vet in die cellen vermeerderen en nieuwe vetcellen aanmaken.

Al blijven de wetenschappers onzeker over het aandeel van het virus in de obesitasepidemie die in de westerse wereld heerst. Ook slechte voedingsgewoonten en een gebrek aan beweging zijn grote boosdoeners.

"Veel mensen geloven dat obesitas de schuld is van de persoon zelf of van de ouders. Maar uit deze studie blijkt dat lichaamsgewicht gecompliceerder is dan dat", zegt onderzoeksleider Jeffrey Schwimmer.

Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijke magazine Pediatrics.

Lees meer over:

Onze partners