Obama wil menselijk brein in kaart brengen

03/04/13 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

De Amerikaanse president Barack Obama maakt 100 miljoen dollar vrij voor het BRAIN-initiatief, een project dat de werking van de hersenen in kaart zal brengen.

Obama wil menselijk brein in kaart brengen

© Reuters

Obama zal 100 miljoen dollar investeren in het BRAIN-initiatief, een afkorting voor Onderzoek naar het Brein door Vooruitstrevende en Innoverende Neurotechnologieën. Het project werd opgericht met de bedoeling inzicht te krijgen in de werking van het menselijk brein en ziektes zoals alzheimer, schizofrenie, autisme en epilepsie.

Een van de grootste mysteries Met ongeveer 100 miljard neuronen en 100 triljoen verbindingen is het menselijk brein nog steeds een van de grootste mysteries voor de wetenschap en een van de grootste uitdagingen voor de geneeskunde. Ondanks de vele vooruitgangen in neurowetenschappen zijn de onderliggende oorzaken van neurologische en psychiatrische aandoeningen nog grotendeels ongekend door de grote complexiteit van de hersenen.

"Hoewel de kennis over het menselijk brein toeneemt, is er nog steeds een lange weg te gaan", zei Obama in het Witte Huis. Initiatieven zoals het menselijke genoom project hebben de genetica veranderd door de structuur van het menselijk DNA in kaart te brengen, nu willen we hetzelfde doen met de hersenen, luidde het.

Dynamisch beeld van het brein
Door een investering van 100 miljoen dollar hoopt Obama dat die onwetendheid wordt weggewerkt. "Het BRAIN-initiatief zal wetenschappers de middelen geven die zij nodig hebben om een dynamisch beeld van de hersenen in actie te ontwikkelen. Het zal ons helpen om te begrijpen hoe we denken, leren en herinneren", zei de president.

De klemtoon van het project ligt op het snel vastleggen, opslaan en verwerken van informatie in de hersenen en de link tussen het brein en menselijk gedrag. Wetenschappers willen nieuwe technologieën ontwikkelen waarmee de interactie tussen de miljarden individuele cellen in het menselijk brein onderzocht kan worden. Eenmaal dat achterhaald is, kan aan nieuwe behandelingen voor hersenziektes gewerkt worden of kan een neurologische en psychiatrische aandoeningen zelfs voorkomen worden.

2014
In 2014 gaat het BRAIN-initiatief van start. Naast Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituten, het Nationale Wetenschapsfonds en DARPA, de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie, zal ook de private sector bij het project betrokken worden. Ook 80 Europese onderzoeksinstellingen zullen deelnemen aan het project, dat in totaal meer dan 1 miljard euro zal kosten. (LS)

Onze partners