Obama publiceert als eerste president wetenschappelijk onderzoek in medisch vakblad

Barack Obama, nu ook wetenschappelijk onderzoeker. © Reuters

De meest recente wetenschappelijke studie over de omstreden Amerikaanse gezondheidswet ‘Obamacare’ is geschreven door… Barack Obama.

Het is ongebruikelijk voor een zittend president, maar Barack Obama heeft op 11 juli een wetenschappelijke studie gepubliceerd in een medisch topvakblad.

De Amerikaanse president behandelt in zijn studie in The Journal of the American Medical Association het succes en de toekomst van de Affordable Care Act (ACA), beter bekend als Obamacare, die de hervorming van ziekteverzekeringen regelt in de Verenigde Staten.

Het is de eerste keer in de recente geschiedenis dat een zittende president een volledig academische bijdrage (inclusief abstract, bevindingen en conclusies) schrijft voor publicatie in een wetenschappelijk magazine. Verschillende andere presidenten, zoals George W. Bush en Bill Clinton, schreven tijdens hun presidentschap ook wel al artikels voor wetenschappelijke vakbladen, maar toen ging het telkens om opinies of commentaren.

Grote uitdagingen

De paper van Obama analyseert gegevens uit 68 andere studies en regeringsrapporten en benadrukt enkele van de successen van de ACA, zoals een daling in het percentage van Amerikanen die geen ziekteverzekering hebben. Nadat de Act wet werd, daalde het aantal onverzekerden met 43 procent, van 16 procent Amerikanen in 2010 tot 9,1 procent in 2015, zo blijkt. Daarnaast schrijft Obama ook de daling in de uitgaven in de gezondheidszorg toe aan de aan de wet.

Toch waarschuwt Obama dat het land nog steeds voor grote uitdagingen staat op de weg naar een verbetering van het gezondheidssysteem. ‘Ondanks deze vooruitgang, hebben nog te veel Amerikanen het moeilijk om hun doktersbezoeken en voorschriften of hun maandelijkse verzekeringspremies te betalen en hun weg te vinden in een complex systeem, waardoor ze onverzekerd blijven’, aldus Obama.

Hij pleit voor een beleid dat de kosten van medicijnen op voorschrift moet verlagen en voor meer concurrentie in de sector van de verzekeringsplannen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content