Obama: "Olieramp is 9/11 van het milieu"

14/06/10 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

President Obama vergelijkt de olieramp in de Golf met de terroristische aanslagen van 9/11. Hij beloofde de inwoners van de getroffen gebieden te beschermen.

Obama: "Olieramp is 9/11 van het milieu"

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de olieramp in de Golf van Mexico hetzelfde effect op de Amerikaanse psyche zal hebben als de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Hij beloofde de inwoners van de getroffen gebieden te beschermen.In een interview met de Amerikaanse website Politico zegt Obama dat de ramp een blijvende impact zal hebben op het Amerikaanse milieubeleid. "Zoals 9/11 onze visie op onze kwetsbaarheden en ons buitenlands beleid domineerde, zal ook deze ramp het Amerikaanse milieu- en energiebeleid de komende jaren grotendeels vormgeven."

"Een van de grootste uitdagingen is de juiste lessen te trekken uit deze ramp", zegt Obama in het interview. "Dit is hét moment om een transitie te maken en te investeren in nieuwe vormen van energie."

"We weten dat de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen aan het slinken is, dat het steeds duurder zal worden om ze te ontginnen en dat onze kinderen en kleinkinderen de milieugevolgen ervan zullen moeten dragen", klinkt het.

"Belachelijk"

Ondertussen vinden de families van de 9/11-slachtoffers de vergelijking tussen de olieramp en de terroristische aanslagen "belachelijk".

"Dit waren terroristische aanslagen die niet werden veroorzaakt door mensen die geld proberen te verdienen", zegt voormalig brandweercommandant Jim Riches, die een zoon verloor, in The Daily Mail. "Politici hebben geen voeling met de realiteit."

Bij de aanslagen op 11 september 2001 kwamen 2995 mensen om het leven.

Bezoek

Tijdens een bezoek aan een van de getroffen gebieden in Theodore, Alabama, beloofde Obama maandag dat hij de inwoners van de getroffen gebieden, en dan vooral de visserij, zal beschermen tegen de olievervuiling.

Volgens de president vormt de ramp niet alleen een bedreiging voor de vissers en de natuurgebieden, maar is ze ook een bedreiging voor een levenswijze die al generaties lang wordt gevolgd. Het was voor Obama het vierde bezoek aan de getroffen regio's sinds het begin van de vervuiling op 20 april.

Na een ontmoeting met de lokale autoriteiten en inwoners van Mississippi en Alabama, verzekerde de president dat de Amerikaanse regering "alles doet wat in haar macht ligt om ervoor te zorgen dat de levensstijl in de getroffen gebieden er ook nog zal zijn voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen."

Trechter

BP plaatste eerder deze maand een trechter over de beschadigde oliebron. Tegen het eind van vorige week kon de Britse groep al 15.000 olievaten per dag opvangen. BP verwacht de opgevangen hoeveelheid olie te kunnen verhogen tot 50.000 vaten per dag tegen eind juni.

Lees meer over:

Onze partners