Noord-Korea naar de ruimte: hoe bang moeten we zijn?

© Reuters

Om de 100e geboortedag van Kim Il-sung te vieren lanceert Noord-Korea een omstreden draagraket die een satelliet in een baan om de aarde moet brengen. Is de paniek van de wereld terecht?

Noord-Korea is begonnen met het voltanken van de draagraket die een satelliet in een baan om de aarde moet brengen. De raket wordt gelanceerd om de honderdste geboortedag van Kim Il-sung te vieren, de stichter van de staat en de “eeuwige president”. Volgens de huidige berichten zal de lancering tussen donderdag en maandag plaatsvinden.

Noord-Korea wordt er echter van verdacht dat de nieuwe satellietlancering een dekmantel is voor een test van een intercontinentale raket met kernkop. China, de VS, Zuid-Korea, Japan en andere landen toonden zich al ongerust over de plannen. Ruimteraketten en ballistische, militaire raketten gebruiken immers dezelfde technologie.

Zuid-Korea heeft al aangekondigd de raket te zullen neerhalen indien ze zijn grondgebied zou overvliegen.

Het ruimteclubje

Om te bewijzen dat de Unha-3 geen vermomd aanvalstuig is, liet de Noord-Koreaanse overheid voor de eerste keer een vijftigtal journalisten toe op de lanceerbasis. Die ligt op 50 kilometer van de grens met China. De journalisten mochten tot op 50 meter van de raket naderen. Die is 30 meter hoog en heeft een diameter van 2,5 meter. Ook de satelliet, die is uitgerust met vijf antennes en zonnepanelen, mocht worden bekeken.

Het materiaal dat de journalisten te zien kregen staat echter in schril contrast met wat andere ruimtelanden kunnen voorleggen. Dat alleen al suggereert dat deze oefening weldegelijk enkel bedoeld is om tot het ruimteclubje toe te treden.

Een geïsoleerd land in het bezit van nucleaire wapens en een langeafstandsbereik is nooit echt een goed idee. De vraag is echter, en die blijft voorlopig onbeantwoord, of Noord-Korea de technische mogelijkheden heeft om effectief een raket in een baan om de aarde te brengen.

Met de broek op de enkels

Indien Noord-Korea’s raket de ruimte niet haalt, staat het land voor de rest van de wereld met de broek op de enkels, zoals de Verenigde Staten mochten ondervinden bij de lancering van hun eerste raket in 1957.

Bij een succesvolle lancering behoort het land dan weer tot een klein groepje van zowat 11 landen. Bovendien zou Noord-Korea dan een voorsprong hebben op haar zuiderburen, die er 2 keer in mislukten om een satelliet te lanceren. Maar nog belangrijker is de internationale veiligheid die op het spel komt te staan. Een satelliet in een baan rond de aarde kan immers interfereren met andere satellieten.

Gevaarlijker is de idee dat de Unha-3 nooit de bedoeling heeft om de ruimte te bereiken, maar in plaats daarvan geheroriënteerd wordt als langeafstandsraket. Volgens militaire analisten kan Noord-Korea makkelijk Zuid-Korea, Japan, het Aziatische vasteland, of zelfs een plek ergens aan de Westkust van de Verenigde Staten bereiken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content