Nog altijd een beetje Koude Oorlog in de ruimte

31/01/14 om 10:59 - Bijgewerkt om 11:06

Toeristen met een Chinees paspoort die in de toekomst een uitstapje naar de ruimte willen maken, worden door Virgin Galactic geweigerd wegens oude Amerikaanse anti-spionagewetten.

Nog altijd een beetje Koude Oorlog in de ruimte

SpaceShipTwo van Virgin Galactic © Reuters

Chinese toeristen mogen geen commerciële ruimtevlucht maken met Virgin Galactic, het 'ruimtetoerismebedrijf' van de Britse miljardair Richard Branson.

Dat komt omdat het Britse bedrijf de lanceringen vanuit de Verenigde Staten zal uitvoeren, waar strenge anti-spionageregels uit de tijd van de Koude Oorlog nog steeds de rechten van burgers uit landen als China, Iran en Noord-Korea beperken.

Militaire technologie

De raketmotoren die de twee Virgin-ruimtetuigen SpaceShipTwo en WhiteKnightTwo aandrijven worden gezien als potentieel militaire technologie die valt onder het 'Internationaal Verkeer van Wapens', een reeks Amerikaanse richtlijnen die tijdens de Koude Oorlog werd ingevoerd om te verhinderen dat Amerikaanse militaire technologie in handen van buitenlandse machten zou vallen.

'We hebben al telefoontjes gekregen van mensen in China maar we moeten hen meedelen dat ze geweigerd zullen worden als ze enkel over een Chinees paspoort beschikken', aldus een medewerker van Virgin Galactic in Hong Kong aan de Britse krant The Independent.

Rijke Chinezen

'We geven hen advies over hoe ze in aanmerking kunnen komen voor een ruimtevlucht. Zo kunnen ze een paspoort van een ander land aanvragen of zich aanmelden voor een Green Card.'

De maatregel ontneemt Virgin Galactic een gigantische potentiële markt van rijke Chinese zakenmensen die met plezier de ticketprijs van 250.000 dollar voor een ruimtevlucht willen en kunnen betalen.

De eerste commerciële ruimtevlucht van Virgin Galactic werd sinds 2007 al meerdere malen uitgesteld en staat nu gepland voor eind 2014.

Lees meer over:

Onze partners