Nieuwe zomerreeks: de 3 video's die u moet gezien hebben volgens Frank Deboosere

28/07/14 om 13:46 - Bijgewerkt op 29/07/14 om 07:10

Welke beelden moet u bij leven en welzijn gezien hebben? We vragen het deze zomer elke dag aan een bekende persoon. Vandaag: Weerman Frank Deboosere over de afmetingen van hemellichamen, de Eyjafjallajökull en het noorderlicht zoals u het nog nooit zag.

1. Hoe groot zijn de hemellichamen?

'Een ster met een diameter van 2.800.000.000 kilometer. Hoe groot is dat juist? Een passagiersvliegtuig zou 1.100 jaren tijd nodig hebben om er één keer rond te vliegen.' Aan de hand van zulke eenvoudig te vatten vergelijkingen legt dit filmpje haarfijn uit groot de verschillende hemellichamen juist zijn.

2. De IJslandse vulkaan met zijn onmogelijke naam

De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 bracht een enorme aswolk met zich mee waardoor het wereldwijde vliegverkeer vastliep. De uitbarsting leverde ook fantastische beelden op.

3. Noorderlicht zoals u het nog nooit zag

Het noorderlicht, poollicht of aurora is een lichtverschijnsel dat soms zichtbaar is bij duisternis in noordelijke richting. Allerlei variaties zijn mogelijk gaande van een rode gloed tot groene en paarse golven die lijken voorbij te komen.

Lees meer over:

Onze partners