Nieuwe superbacterie ontdekt

11/08/10 om 13:03 - Bijgewerkt om 13:03

In Britse ziekenhuizen is een superbacterie ontdekt die resistent blijkt te zijn tegen bijna alle soorten antibiotica.

Nieuwe superbacterie ontdekt

De bacterie komt naar verluidt uit Zuid-Azië en werd verspreid door mensen die voor medische ingrepen naar daar waren gereisd. Gevreesd wordt dat de bacterie zich wereldwijd zal verspreiden.

De bacterie in kwestie, NDM-1, werd in 2009 voor de eerste keer geïdentificeerd door Timothy Walsh van de universiteit van Cardiff. De bacterie werd vastgesteld bij een Zweedse patiënt die voorheen gehospitaliseerd was in India.

Volgens de studie die woensdag gepubliceerd werd in het tijdschrift The Lancet Infectious Diseases, hebben onderzoekers de bacterie al bij 37 patiënten in Groot-Brittannië aangetroffen. Sommigen onder hen waren naar India of Pakistan getrokken voor plastische chirurgie.

"NDM-1 kan mogelijk een groot probleem worden voor de wereldgezondheid. Een gecoördineerde opvolging is noodzakelijk", aldus de auteurs van de studie die benadrukken dat India ook aantrekkelijk is voor andere Europeanen en Amerikanen op het vlak van plastische chirurgie.

Mogelijk kan de bacterie zich zo verder verspreiden naar andere landen. De bacterie is resistent tegen bijna alle soorten antibiotica. Slechts 2 soorten, waarvan er 1 niet erg efficiënt is, kunnen NDM-1 momenteel nog tegengaan.

Lees meer over:

Onze partners