Nieuwe methode meet of we een boodschap kunnen horen én verstaan

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Aan de hand van je hersengolven kunnen Leuvense onderzoekers nagaan of je een boodschap niet alleen gehoord maar ook verstaan hebt.

Veel mensen met een hoorapparaat ervaren taal als iets dat ze wel horen, maar niet verstaan – alsof je een vreemde taal hoort spreken. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd een methode op basis van een elektro-encefalogram (eeg) te ontwikkelen, waarmee ze in de hersenen automatisch het horen én het verstaan kunnen meten.

De hersenen kunnen hun leermodus uitschakelen, waardoor ze sneller functioneren.

Ingenieur Tom Francart van de Onderzoeksgroep Experimentele Oto-rino-laryngologie (zeg maar: neus, keel en oren) van de KU Leuven en zijn collega’s beschrijven de methode in The Journal of the Association for Research in Otolaryngology. Ze is gebaseerd op 64 elektrodes die de hersengolven meten wanneer iemand naar een zin luistert. Finaal blijft er een meting over die als een geluidsbestand op basis van de hersenactiviteit fungeert. De meting wordt vergeleken met een geluidsbestand op basis van de gebruikte zin. Als er sterke overlapping is, hebben de hersenen de zin begrepen.

Het onderzoek moet leiden tot betere hoorapparaten, maar eeg’s zouden ook gebruikt kunnen worden om gedachten te lezen.

Wetenschappers hebben ook zicht gekregen op de werking van de automatische piloot van de hersenen – het systeem dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je naar huis rijdt zonder je daarvan bewust te zijn. In Proceedings of the National Academy of Sciences beschrijven ze hun resultaten. Die wijzen erop dat de hersenen in staat zijn hun leermodus uit te schakelen en over te gaan op pure routine, waardoor ze sneller functioneren. Tot er iets gebeurt waarmee ze niet vertrouwd zijn: dan activeren ze de leermodus weer. Klinkt simpel, maar het was een heksenwerk om het uit te zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content