Nieuwe laag in menselijk hoornvlies ontdekt

13/06/13 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Er is een zesde laag in het hoornvlies gevonden door een Britse oogarts.

Nieuwe laag in menselijk hoornvlies ontdekt

Het menselijke oog zit complexer in elkaar dan vooraf werd aangenomen. De Britse oogarts Harminder Dua van de universiteit van Nottingham, heeft namelijk een zesde laag ontdekt in het menselijk hoornvlies. Vroeger dachten artsen dat het hoornvlies uit vijf lagen was opgebouwd. Het nieuwe membraan bevindt zich tussen de derde en vierde laag.

De nieuwe laag krijgt de naam van de ontdekker: het membraan van Dua. 'Dit is een grote ontdekking. De lesboeken moeten aangepast worden', zegt Dua in een persbericht.

Veiligere operaties

De zoektocht naar de nieuwe laag was niet makkelijk. Dua vond samen met zijn collega's het membraan door kleine luchtbelletjes tussen de lagen te injecteren. Met een elektronenmicroscoop viel toen het nieuwe membraan op. Het laagje is slechts vijftien micrometer dik. De totale dikte van het hoornvlies is 550 micrometer of 0,5 millimeter.

Doordat artsen vanaf nu rekening kunnen houden met het nieuwe laagje, zullen oogoperaties meer kans op slagen hebben. 'Doordat deze laag bekend is, worden toekomstige operaties veel veiliger en minder complex voor patiënten', klinkt het. Ook zullen sommige oogziektes een betere behandeling krijgen omdat artsen de ziektes beter begrijpen.

Het hoornvlies, dat ook wel cornea wordt genoemd, is het doorzichtige deel van de buitenkant van het oog. Het licht valt door deze laag naar binnen en gaat direct naar de iris. (WK)

Onze partners