Nieuwe kliniek voor bekkenbodemklachten

03/06/10 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

In Ziekenhuis Sint-Jan in Brussel is zopas een gespecialiseerde afdeling voor bekkenbodemklachten geopend.

Nieuwe kliniek voor bekkenbodemklachten

De bekkenbodemkliniek wil vrouwen behandelen die problemen ondervinden aan de bekkenbodem. Veel voorkomende klachten zijn: moeite met ophouden van urine, onderbuikpijn, pijn in de liezen en het 'gevoel hebben dat er iets uit de schede komt'.

Deze klachten vormen een taboe voor vrouwen, zodat weinige ze onder handen nemen. Met deze gespecialiseerde kliniek wil het Brussels ziekenhuis het taboe doorbreken. 'Verschillende diensten van het ziekenhuis werken aan het initiatief mee. We willen vrouwen aansporen om naar de kliniek te stappen als ze last ondervinden van de bekkenbodem', zegt communicatieverantwoordelijke Isabelle de Meyere van het Sint-Jan-ziekenhuis. 'Voordien vonden vrouwen slechts moeizaam de weg naar de juiste specialist.'

België is eerder traag met de oprichting van specifieke afdelingen voor bekkenbodemklachten. 'Gasthuisberg heeft zo'n afdeling, het Sint-Pieter-ziekenhuis in Brussel. Nu ook Sint-Jan.', aldus De Meyere.

Vanaf de leeftijd van 35 jaar heeft ongeveer 30 procent van de vrouwen last van bekkenbodemproblemen. De bekkenbodem bevindt zich aan de onderzijde van het bekken en vormt samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte. Normaal zijn spieren van de bekkenbodem een beetje aangespannen, problemen ontstaan als de spieren te veel of te weinig zijn aangespannen.

Tomas Thys

Lees meer over:

Onze partners