Nieuwe hoop voor ontwikkeling waarschuwingssysteem voor tsunami's

20/09/11 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:53

Bestaande radarstations kunnen binnen het uur tsunami's voorspellen, zo beweren wetenschappers.

Nieuwe hoop voor ontwikkeling waarschuwingssysteem voor tsunami's

© Epa

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de tsunami die Japan op 11 maart bereikte, zo'n drie kwartier op voorhand gedetecteerd had kunnen worden, met behulp van radarinstallaties in Californië en Japan.

Wetenschappers van de universiteit van Californië onderzochten de gegevens van vijf radarstations over een afstand van meer dan 8000 kilometer op twee continenten. Ze gingen na of er tijdens en na de aardbeving voor de kust van Japan op 11 maart 2011 patronen te vinden waren die in verband gebracht kunnen worden met een tsunami.

Uit de resultaten blijkt duidelijk dat de radarinstallaties de tsunami konden detecteren, 45 minuten voor die de kust bereikt.

Goedkoop en snel

Reden genoeg om radarinstallaties op te nemen in een waarschuwingssysteem voor tsunami's, besluiten de onderzoekers.

Radarsystemen worden al over de hele wereld gebruikt om oppervlaktestromingen rond havens te detecteren, olielekken op te sporen, vissers te leiden en ecosystemen te beheren. Het is dus relatief goedkoop om de systemen aan te passen als detectiesysteem voor tsunami's, zeker in vergelijking met dure satellietsystemen die nu in ontwikkeling zijn.

De nieuwe techniek heeft bovendien als voordeel dat de data van verschillende radarstations op uiteenlopende locaties gecombineerd kunnen worden en vergeleken kunnen worden met de informatie van bestaande boeien en computermodellen.
Het systeem werkt het beste in regio's waar het water minder diep is, zoals in Zuidoost-Azië en de westkust van India, zo blijkt uit het onderzoek. (IPS/TE)

Lees meer over:

Onze partners