Nieuwe dinosaurus komt uit de kast in Zuid-Afrika

De sefapanosaurus © /

De overblijfselen van een tot nog toe onbekende dinosaurussoort werden opnieuw bestudeerd en bleken een nieuwe soort te zijn.

Het 200 miljoen jaar oude fossiel lag opgeslagen in een opbergkast in de Wits universiteit in Johannesburg in Zuid-Afrika. Het specimen werd verzameld in de laten jaren 1930 en verbleef sindsdien decennialang in de grootste fossielencollectie van het land.

Aangenomen werd dat het fossiel de overblijfselen waren van de Zuid-Afrikaanse dinosaurus aardonyx, maar toen paleontologen Alejandro Otero en Emil Krupandan de universiteit bezochten om vroege Sauropodomorpha dinosaurussen te bestuderen, ontdekten ze dat de botten niet bij elkaar pasten.

Kruis

Een van de enkelbeenderen had de vorm van een kruis, wat de onderzoekers deed vermoeden dat ze met een nieuwe dinosaurussoort te maken hadden. Ze noemden hem sefapanosaurus, naar het word ‘sefapano’, wat ‘kruis’ betekent in de Sesothotaal, de inheemse taal van de regio waar de beenderen werden opgegraven.

‘Deze vondst toont het belang aan van het opnieuw bestuderen van oud materiaal dat in het verleden slechts oppervlakkig werd onderzocht zodat bestaande vooroordelen over de diversiteit binnen de Sauropodomorpha herbekeken kan worden aan de hand van nieuwe gegevens’, aldus Krupandan. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content