Nieuwe 3D-methode gevonden om zenuwcellen te bestuderen

(stockbeeld) © iStock

Om aspecten van ons leven te bestuderen die te klein zijn voor onze ogen heb je apparaten nodig. Die worden almaar beter.

Microscoopexpert Sebastian Munck van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en zijn collega’s presenteren in BMC Biology een nieuwe methode om met een microscoop 3D-beelden te maken van oppervlaktestructuren die niet doorschijnend zijn en daardoor gemakkelijk licht reflecteren. De techniek is bruikbaar om levende en niet-levende materialen te bestuderen.

De lange armen van zenuwcellen kunnen nu integraal bekeken worden.

Het team van Muncks collega Natalia Gunko beschrijft in Scientific Reports een nieuwe methode om zenuwcellen te bestuderen. De huidige kleuringstechnieken voor de lange armen waarmee zenuwcellen verbindingen met elkaar maken, interfereren met de optie van gedetailleerd elektronenmicroscopisch onderzoek. Dat euvel werd verholpen door in de kleuring zilverzouten te vervangen door zouten op basis van goud. Wetenschappers kunnen nu individuele neuronen over hun volledige lengte bestuderen. De techniek werd al gebruikt om te kijken hoe de zenuwcellen van muizen met alzheimer evolueren.

Biochemicus Jan Steyaert van de Brusselse tak aan het VIB werkte mee aan onderzoek dat toelaat nanobodies te vergroten tot megabodies. Het gaat om synthetische antistoffen die gebruikt worden om de structuur van eiwitten in kaart te brengen. Volgens Nature kun je met een combinatie van de nieuwe techniek en geavanceerde elektronenmicroscopie de structuur van alle eiwitten tot op atomair niveau uittekenen. Dat is nuttig voor de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content