Nieuw inzicht om uitzaaiing van kankercellen tegen te gaan

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Kankercellen misbruiken cellen uit onze afweer om zich uit te zaaien. Dit inzicht kan op termijn geneesmiddelen opleveren die uitzaaiing tegengaan.

Een team rond biotechnoloog Max Mazzone van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie heeft een nieuw mechanisme ontdekt dat de uitzaaiing van kankers bevordert. In Cell Reports brengt het daarvan verslag uit. Macrofagen zijn cellen uit onze afweer die vreemde aanvallers te lijf gaan, en ook woekerende kankercellen aanvallen. Helaas kunnen die daar soms weerstand tegen opbouwen. Ze kunnen de macrofagen zelfs als een soort bondgenoten gebruiken om de groei van tumoren te bevorderen.

De omvorming van goede naar slechte macrofagen steunt op de werking van een enzym in de macrofagen dat nodig is om eiwitten aan te maken. Blokkeer je dat enzym, dan wordt een slechte macrofaag weer een goede macrofaag. Dat inzicht moet op termijn geneesmiddelen opleveren die de uitzaaiing van kankercellen tegengaan.

In Theranostics beschrijven radiofarmacoloog Guy Bormans van de KU Leuven en zijn collega’s een nieuwe methode om met een PET-scan tumoren op te sporen. Bij zo’n scan wordt een licht radioactieve stof op basis van fluor-18 in een patiënt gespoten. De speurstof hecht zich aan moleculen op de wand van tumorcellen, waarna de scan laat zien waar die cellen zich bevinden. Door de stof te binden aan aluminium wordt dat proces een stuk efficiënter. Je kunt dan zelfs nagaan hoe een kanker op chemotherapie zal reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content