Nieuw anticonceptiemiddel voor mannen in de maak

30/01/12 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

Een dosis ultrasone geluiden kan de productie van sperma stilleggen, zeggen wetenschappers die een nieuwe vorm van contraceptie onderzoeken.

Nieuw anticonceptiemiddel voor mannen in de maak

Uit een studie bij ratten, gepubliceerd in het vakblad 'Reproductive Biology and Endocrinology', blijkt dat ultrasone geluiden bij mensen onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.

Onderzoekers van de universiteit van North Carolina beschrijven ultrasound als een 'veelbelovende kandidaat' in de zoektocht naar contraceptie. Het concept werd al in de jaren 70 onderzocht. Er is echter nog heel wat onderzoek nodig vooraleer de geluidstechniek effectief gebruikt kan worden. Het team moet namelijk kunnen verzekeren dat de ultrasound omkeerbaar is en dat herhaaldelijke dosissen geen schade kunnen aanbrengen. Het is ook niet helemaal duidelijk hoe lang het effect van onvruchtbaarheid aanhoudt.

Twee dosissen van 15 minuten reduceert aanzienlijk het aantal spermaproducerende cellen en spermaniveaus, tot ongeveer vijftien miljoen spermacellen per milliliter. Bij mensen betekent dat, in tegenstelling tot bij ratten, onvruchtbaarheid. (TE)

Lees meer over:

Onze partners