Nieuw antibioticum bestrijdt mogelijk superbacteriën

01/08/13 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:38

Uit een micro-organisme in sediment nabij de kust van Californië is een volledig nieuw en ongewoon antibioticum geëxtraheerd.

Nieuw antibioticum bestrijdt mogelijk superbacteriën

Het natuurlijke antibioticum, genaamd anthracimycine, werd geëxtraheerd uit bacteriën in residu van de Stille Oceaan en zou volgens Amerikaanse wetenschappers kunnen worden ingezet tegen de schijnbaar onverwoestbare ziekenhuisbacterie MRSA en anthrax, een bacterie die door terroristen als biologisch wapen wordt gebruikt, zo meldt de BBC.

De unieke chemische structuur van de stof zou tot een hele nieuwe klasse van antibioticamedicijnen kunnen leiden. 'Het echte belang van deze vondst is dat anthracimycine een nieuwe en unieke chemische structuur heeft', zegt William Fenical, de leider van het onderzoeksteam. 'Deze vondst bewijst nog maar eens dat oceaanbacteriën genetisch en chemisch uniek zijn', schrijven de onderzoekers in het Duitse vakblad 'Angewandte Chemie'.

Experts menen dat de weerstand tegen antibiotica een grote bedreiging voor de menselijke gezondheid vormt. Sommigen noemen het een tikkende tijdbom. De ontdekking van nieuwe antibiotica is bovendien uiterst zeldzaam. (TE)

Lees meer over:

Onze partners