Newt Gingrich wil dat Maan 51e VS-staat wordt

26/01/12 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

Newt Gingrich heeft beloofd dat de VS tegen zowat 2020 een bemande basis op de Maan zullen hebben. 'Wanneer er 13.000 Amerikanen op de Maan zouden leven, kunnen die vragen een staat te worden.'

De Republikeinse presidentskandidaat en oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden sprak in Florida, de zuidoostelijke deelstaat waar vele jobs verloren zijn gegaan tengevolge van de stopzetting van het shuttleprogramma en het Constellationprogramma dat daarop moest volgen.

Gingrich oogstte veel bijval toen hij zei: "Tegen het einde van mijn tweede ambstermijn zullen wij de eerste permanente basis op de Maan hebben en het zal een Amerikaanse zijn".

Russen en Chinezen
De voorman van de Grand Ole Party (GOP) stelde kortbij de Aarde commerciële activiteiten in het vooruitzicht, om een "robuuste" industrie te creëren naar het voorbeeld van de ontwikkelingen in de
luchtvaart in de jaren dertig van de vorige eeuw.

"Het is ons belang zodanig veel ervaring op te doen in de ruimte dat wij een (zodanige) slagkracht krijgen dat de Russen en Chinezen nog maar niet in de buurt zullen kunnen komen".

Mars
Gingrich zei ook dat de VS tegen het eind van 2020 het "eerste continue propulsiesysteem in de ruimte" zullen hebben, waardoor mensen naar Mars zullen kunnen reizen. "Ik word er ziek van te horen te krijgen dat wij beperkt moeten zijn tot technologieën die 50 jaar oud zijn", zei de Republikeinse "hopeful".

Er zijn op 31 januari voorverkiezingen in Florida. (Belga/TE)

Onze partners