New York is schadelijk voor het gehoor

28/10/10 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

98 procent van de geluidsniveaus die werden opgemeten in de openbare plaatsen van New York overschreden de aanbevolen niveaus.

New York is een extreem drukke en ook lawaaierige stad. Inwoners kunnen na verloop van jaren een aanzienlijk deel van hun gehoor verliezen door gewoon op straat rond te lopen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie.

Voor de studie werd op zestig lawaaierige plaatsen in Manhattan om de tien minuten overdag het geluidsniveau gemeten. "Achtennegentig procent van de geluidsniveaus die werden opgemeten in de openbare plaatsen van de stad overschreden de aanbevolen niveaus. Zelfs de parken en andere oasen van rust zijn lawaaierig", luidt het besluit.

Parken

De lawaaierigste plaatsen komen overeen met de assen met het meeste vrachtverkeer. De luidruchtigste wijken zijn Times Square, Broadway, de omgeving van het station Grand Central en een deel van Upper East Side.

Central Park heeft een gemiddeld geluidsniveau. In parken als Tudor City Greens en Greenacre Park ligt het geluid boven de 70 decibel, dat is meer dan het geluid dat een personenwagen maakt.

In wijken als Lower East Side en Greenwich Village heeft het gehoor nog enige rust. Het geluidsniveau ligt er lager dan 68 decibel.

De studie werd voorgesteld tijdens een conferentie op The New York Academy of Medicine.

Lees meer over:

Onze partners