Neushoorndieven slaan steeds vaker toe in Belgische musea

06/09/11 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

Een goede grote hoorn van een neushoorn kan tot 200.000 euro opleveren op de Aziatische markt. Daarmee is het goedje per kilogram dubbel zoveel waard als goud, en meer waard dan heroïne.

Drieste neushoorndieven veroorzaken ongerustheid bij Belgische musea en taxidermisten. Een goede grote hoorn van een neushoorn kan tot 200.000 euro opleveren op de Aziatische markt. Daarmee is het goedje per kilogram dubbel zoveel waard als goud, en meer waard dan heroïne.

De Hasseltse kunstenaar Dirk Claesen, gespecialiseerd in het maken van replica's van (prehistorische) mensen en dieren, wist niet wat hem overkwam, toen hij op 8 augustus jongstleden werd klemgereden op een autoweg in de buurt van Luik. Hij had een opgezette neushoorn op zijn aanhangwagen, die de aandacht trok van mannen in drie kleine wagens met een grote caravan. Toen ze merkten dat het geen echte neushoorn betrof, lieten ze hem staan en reden ze weg.

Dezelfde dag had waarschijnlijk dezelfde bende al een ramkraak geprobeerd bij Galerie Masai in het Waalse Sprimont, ook gespecialiseerd in opgezette en namaakdieren. Hier was het doel eveneens de neushoornen in huis, hoewel marketing manager Marie-José Sanchez aan de telefoon uitvoerig had uitgelegd dat ze geen echte neushoornkoppen in de collectie had. Ook Claesen is het voorbije jaar regelmatig met de neushoornbende geconfronteerd, via de telefoon of tijdens bezoeken aan zijn winkel. Allemaal héél traumatiserend.

De plaag van diefstallen van neushoornkoppen woedt al enkele jaren in Europa, maar de jongste tijd neemt het aantal aanvallen toe - deze zomer werden drie Belgische musea het slachtoffer, waaronder dat van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel, waar dieven een 30 kilogram wegende kop gewoon uit het raam van een toilet op de tweede verdieping naar buiten kieperden. De overvallers worden steeds driester - in Luik kwam er traangas aan te pas. Het spookbeeld van een gijzeling om achter slot en grendel verstopte neushoornhoornen te bemachtigen wordt steeds realistischer.

De hoornen gaan naar China en Vietnam, waar maffia-organisaties de mensen wijsmaken dat ze een kankerbestrijdend effect hebben. Eind vorige eeuw heette het nog dat poeder van neushoornhoorn, een klassiek onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, het libido verhoogde, maar die markt is door Viagra en vergelijkbare échte pilletjes onderuitgehaald. Er is nooit één wetenschappelijk bewijs voor de geneeskracht van neushoornpoeder gegeven. De hoorn van een neushoorn bestaat uit exact dezelfde stoffen als onze vingernagels.

Toch dreigt de Chinese volksverlakkerij de wilde neushoorn in de vernieling te jagen, want de jongste jaren neemt ook de stroperij in vooral Zuid-Afrika sterk toe. Gangsters gebruiken er helikopters, machinegeweren en nachtkijkers om de dieren te doden. De kosten kunnen gerecupereerd worden, want een goede grote hoorn van een neushoorn kan tot 200.000 euro opleveren op de Aziatische markt. Daarmee is het goedje per kilogram dubbel zoveel waard als goud, en meer waard dan heroïne. (DDR)

Lees meer over:

Onze partners