Neanderthaler was modebewust

29/03/11 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Het beeld dat we krijgen van de neanderthaler wordt steeds duidelijker.

In het wereldje van paleontologen wordt monkelend gelachen met een recente publicatie over de neanderthaler in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences - een blad met een uitstekende reputatie, trouwens.

Italiaanse onderzoekers beschrijven op basis van neanderthalerresten die werden gevonden in een grot in Noord-Italië dat die mensen destijds al modieuze tendensen vertoonden.

Grappig dat het net Italianen zijn die op basis van fossielen op hun grondgebied het concept neanderthalermode lanceren, zo heet het.

Domme bruten

De conclusie is gebaseerd op vondsten van bewerkte vleugelbeenderen van vogelsoorten die zelden als voedsel gebruikt werden, in een tijd dat er nog geen veren op pijlen werden geplaatst om beter te kunnen richten. Volgens de onderzoekers is er dus maar één conclusie mogelijk: de neanderthalers gebruikten de veren als persoonlijke versiering.

Een nieuwe bijdrage in het afstoffen van hun imago: neanderthalers waren waarschijnlijk veeleer mensen van hetzelfde slag als onze eigen voorouders (de moderne mens dus), en geen domme bruten, zoals lang werd gedacht.

Brede neusHet brute beeld volgt uit de fysieke structuur van onze recent uitgestorven dichtste verwant, met ruwe gezichten waarin een brede neus. Een aanpassing aan grote koude, werd altijd gezegd, maar volgens de Journal of Human Evolution kan die stelling niet volgehouden worden. Het idee was dat de brede neus brede neuskanaaltjes impliceerde, waardoor ingeademde koude lucht snel werd opgewarmd. Nauwkeurig onderzoek wijst echter uit dat er geen verschil is in de relatieve grootte van de kanaaltjes in het hoofd van een neanderthaler met die van een moderne mens. Wat dan wel de reden van de ontwikkeling van een brede neus was, weet men niet.

Dirk Draulans

Lees meer over:

Onze partners