Neanderthaler kon koken

28/12/10 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

De Neanderthaler at niet enkel vlees, maar ook gekookte groenten, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Neanderthaler kon koken

Volgens een Amerikaanse studie lijken de eetgewoontes van de Neanderthaler, een soort die zo'n honderdduizend jaar geleden leefde, meer op die van ons dan aanvankelijk gedacht. De Neanderthaler kookte namelijk zijn eten, waaronder vlees maar ook groenten. De onderzoekers vonden in de fossiele tanden van Neanderthalers sporen van groenten, waarvan sommige waren gekookt.

Het populaire beeld van de Neanderthaler als carnivoor is een gevolg van chemisch beenderenonderzoek. In dit onderzoek werd een hoog proteïnegehalte vastgesteld en verbonden aan een carnivorenbestaan. De nieuwe studie spreekt de vleeseterhypothese echter tegen. Volgens Professor Alison Brooks van de universiteit van George Washington wijst een hoog proteïneniveau niet uitsluitend op vleesgebruik. Sommige proteïnen kunnen afkomstig zijn van planten in de voeding.

Mammoeten

De Neanderthaler leefde zowel in Europa als in het Midden-Oosten. Zo'n 30.000 jaar geleden raakte de soort uitgestorven. Eén van de hypothesen is dat ze uitstierf omdat de Neanderthalers enkel vlees aten, en op een bepaald moment dus minder voedsel ter beschikking hadden toen de mammoeten minder talrijk werden. De oorzaak van het uitsterven van de Neanderthaler is met de nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het Amerikaanse tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences', dus opnieuw een twistpunt.

Lees meer over:

Onze partners