Nazi’s experimenteerden met malariamug als ‘besmettelijk wapen’

Concentratiekamp Dachau © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzochten de nazi’s in Duitsland de mogelijkheid om malariamuggen in te zetten als biologisch wapen.

In nazi-Duitsland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geëxperimenteerd met malariamuggen. De nazi’s onderzochten de mogelijkheid om deze muggen in te zetten als biologische wapens. Besmette muggen met malaria zouden in een mum van tijd een heleboel mensen tegelijkertijd ziek kunnen maken. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

In 1942 gaf hoofd van de SS, Heinrich Himmler, de opdracht om een nieuw entomologisch onderzoeksinstituut te bouwen, vlak naast het concentratiekamp van Dachau in Duitsland. Het centrum moest nieuwe remedies ontwikkelen tegen ziektes die werden overgedragen door insecten. Duitse troepen werden dikwijls geveld door tyfus en de overheid wilde grote uitbraken onder de eigen troepen voorkomen.

Malaria

Aanvankelijk onderzochten de onderzoekers allerlei soorten insecten, maar vanaf 1944 beperkte hun onderzoek zich tot allerhande muggen, ontdekte de wetenschapper Klaus Reinhardt. Zijn onthullingen verschenen in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift science journal Endeavour.

De onderzoekers moesten achterhalen in hoeverre muggen in staat zijn om zonder voedsel en water te overleven. “De onderzoekers probeerde te achterhalen of het mogelijk zou zijn om muggen met malaria te infecteren en ze daarna in vijandelijk gebied te droppen. Een mug zou zo kunnen dienen als biologisch wapen”, aldus Reinhardt.

‘Onderzoek was lachwekkend’

Het onderzoek van Reinhardt heropent een reeds langlopende discussie: waren de nazi’s op zoek naar verschillende methodes om biologische wapens te produceren? Want tot nu toe werd aangenomen dat Adolf Hitler een aversie had tegenover biologische wapens. Bovendien ondertekende ook Duitsland in 1925 het verdrag van Genève waarin landen zich verbonden om geen biologische of chemische wapens meer in te zetten na het trauma van de Eerste Wereldoorlog.

Volgens Reinhardt was het onderzoek niet erg succesvol. “In vergelijking met het onderzoek van de geallieerden naar biologische wapens was het werk van de nazi’s lachwekkend”, aldus Reinhardt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content