NASA zoekt hulp voor haar stoelgangprobleem

01/12/16 om 11:03 - Bijgewerkt om 15:01

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kampt met een niet onbelangrijk probleem en heeft daarbij jouw hulp nodig.

NASA zoekt hulp voor haar stoelgangprobleem

© Reuters

De NASA heeft het gehad met de astronautenluier en is op zoek naar een systeem dat stoelgang en urine gedurende zes opeenvolgende dagen kan verwerken zonder dat er mensenhanden aan te pas komen.

De ruimtevaartorganisatie heeft daarom de zogenaamde space poop challenge gelanceerd. Ze doet daarmee een beroep op het grote publiek om een ingebouwd wc-systeem te bedenken dat elke dag, gedurende zes dagen, 75 gram stoelgang en 1 liter urine kan opvangen en werkt in een toestand van beperkte zwaartekracht. Ze stelt daar een beloning van 30.000 dollar tegenover en de idee dat er in de toekomst mogelijk een astronaut met jouw hersenspinsels rond zijn lenden door de ruimte zweeft. De technologie zou worden verwerkt in het nieuwe revolutionaire astronautenpak van de NASA, de Advanced Crew Escape Suit, die zal gebruikt worden in het ruimtevaartuig van de toekomst, de Orion.

'Nu de mens verder de ruimte in gaat en naar de maan en Mars reist, kampen we met heel wat uitdagingen, waarvan de meeste complexe, technische problemen zijn', vertelt astronaut Richard Mastracchio in een filmpje dat het project aankondigt. 'Maar sommige zijn eenvoudig, zoals 'hoe gaan we naar het toilet in de ruimte?''

Bedlegerige patiënten

Mastracchio zegt verder dat de ingezonden ideeën niet alleen de astronauten een dienst kunnen bewijzen, maar mogelijk ook op aarde een oplossing bieden in de geneeskunde, bijvoorbeeld voor bedlegerige patiënten.

Maar hoe gebeurt een wc-bezoekje nu in de ruimte? Bij de lancering, die tot 8 uur kan duren, vertrouwen astronauten die naar het toilet moeten, op een absorbeerbare luier. Ook tijdens een ruimtewandeling doen de astronauten zo'n luier aan. Toch is dit geen oplossing wanneer de mensheid dieper de ruimte ingaat. Wanneer astronauten langere tijd hun astronautenpak moeten aanhouden, bestaat het risico op irritatie en infectie.

Ook aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS is afvalverwerking geen sinecure. Urine wordt er nu wel gerecycleerd, maar de grote boodschap wordt via een afzuigsysteem opgevangen in een plastic zakje en bewaard in een afvalbak die elke 10 dagen wordt geledigd. Leuk detail: de stoelgang brandt op in de atmosfeer en verschijnt als een vallende ster aan de hemel.

Het toilet in het ISS is een grote vooruitgang in vergelijking met de situatie in de jaren 60 waarin astronauten met plakband een plastic zakje aan hun billen moesten vasthechten. Toen kon een bezoekje aan het toilet wel tot een uur in beslag nemen.

Wil jij meedoen aan de Space Poop Challenge, geef dan je idee in op de wedstrijdpagina. (TE)

Lees meer over:

Onze partners