NASA wil gestolen maanstenen terug

24/01/12 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA start een zoektocht naar tientallen verloren maanstenen en ander materiaal uit de ruimte.

NASA wil gestolen maanstenen terug

Volgens een intern rapport heeft de NASA genereus buitenaards materiaal uitgedeeld aan regeringsleiders, andere politici, en ook wetenschappelijke instellingen die beloofden onderzoek op de stalen te doen, zo meldt de Britse krant The Independent.

Maar het ruimtevaartbureau was bijzonder laks in het bijhouden van wat er met het uitgeleend materiaal gebeurde om ervoor te zorgen dat het terugkeerde.

517 stukken verloren

Volgens het door de inspecteur-generaal van de NASA ondertekende rapport zijn tussen 1970 en 2010 517 uitgeleende maanstenen of ander stalen van "astromateriaal" verloren geraakt of gestolen.

Het rapport rept niet over de vele stalen die naar de politici zijn gegaan, maar wel op wat naar wetenschappelijke instellingen is gegaan. Zo zouden belangrijke stalen van meteorieten, bestemd voor het prestigieuze Carnegie-Instituut, in 2004 blijkbaar in de post verloren zijn gegaan.

De zoektocht wordt geleid door de Texaanse advocaat Joseph R. Gutheinz Jr, die voordien als geheim agent van de NASA mensen opspoorde die probeerden maanstenen aan de man te brengen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners