Nasa wil asteroïde naar de Aarde slepen

© Thinkstock

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gaat een asteroïde vangen door middel van een ‘zakje aan een touwtje’. De ruimterots zal naar de Aarde gesleept worden voor onderzoek.

Nasa gaat op asteroïdejacht. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap is van plan om een asteroïde te vangen en naar de Aarde te slepen. “Het concept is goed gevonden”, zegt de Amerikaanse senator Bill Nelson. “we gaan op zoek naar de ideale rotsblok die we met behulp van een robot vangen en naar de Aarde brengen.”

De robot die gebruikt zal worden om de asteroïde te benaderen, is te vergelijken met een grote versie van een ‘zakje aan een koordje’. Met het ‘zakje’ zal de asteroïde gevangen worden en naar de omgeving van de Aarde gesleept worden. Om de rotsblok doorheen de ruimte te trekken naar de Aarde, zal het ruimteschip van een hoogtechnologische zonnemotor voorzien worden.

Ideale asteroïde

De wetenschappers hebben doemdenkers reeds gerust gesteld. Indien er iets fout zou gaan en de asteroïde op de Aarde zou afstevenen, zal deze opbranden in de atmosfeer voor zij de Aarde bereikt. De asteroïde die Nasa naar de Aarde wil brengen mag immers geen diameter hebben die groter is dan tien meter. En hoewel er duizenden asteroïden zijn met een diameter kleiner dan tien meter is het vinden van de ideale rotsblok geen gemakkelijke opdracht. De asteroïde moet namelijk op het geschikte moment langs de Aarde passeren zodat Nasa ze kan vangen.

Eenmaal de geschikte asteroïde gevonden is, wordt ze doorheen de ruimte ‘gesleept’ tot in de buurt van de Aarde. Waarna het gemakkelijker is om er astronauten naar toe te zenden voor verder onderzoek. Om de astronauten naar de asteroïde te brengen, is Nasa bezig met het ontwikkelen van een nieuwe raket en een Orion-capsule, een bemand ruimteschip bedoeld voor ruimtereizen naar asteroïden, Mars en de maan. “Het onderzoeken van de asteroïde moet ongelofelijk zijn”, zegt Apollo 9-astronaut Rusty Schweickart aan The Guardian. “De uitdagingen in zo een omgeving, zoals de afwezigheid van zwaartekracht, zijn enorm.”

Bodemschatten Wetenschappers willen de asteroïde onderzoeken om te achterhalen of ruimterotsblokken ‘bodemschatten’ bevatten die wij in de toekomst op Aarde kunnen gebruiken. Daarnaast is het ook een training voor astronauten die naar Mars worden gestuurd. Een missie die gepland staat voor in de jaren 2030.

Tot slot wil Nasa te weten komen welke bedreigingen asteroïden kunnen vormen voor de Aarde. Op die manier kan een oplossing gevormd worden om asteroïden die op rampenkoers liggen met de Aarde in de toekomst af te weren. Dit zijn echter bijkomende voordelen, benadrukt Schweickart. “Hoewel het project zeer nuttig is om ons in de toekomst beter te beschermen tegen planeten, is het niet ons hoofddoel”.

Kostenraming

In 2012 deed het Keck-instituut, het Technologische Instituut van Californië, een gelijkaardig voorstel aan Nasa. Nasa heeft het idee samen met het Bureau voor Wetenschaps- en Technologiebeleid van het Witte Huis verder ontwikkeld. De voorgestelde missie van het Keck-instituut zou in totaal ongeveer 2 miljard euro gekost hebben. Een kostenraming voor de nieuwe missie werd nog niet opgemaakt.

De Amerikaanse president Barack Obama liet wel al weten 100 miljoen dollar, een kleine 770 000 euro, opzij te zetten voor het project in zijn budgetplanning van 2014. Het geld zal gebruikt worden om de geschikte asteroïde te vinden, wat voorlopig gepland staat voor 2019. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content