NASA trekt met 'Curiosity' naar Mars

25/11/11 om 16:51 - Bijgewerkt om 16:51

De NASA lanceert 'Curiosity', een nieuwe Marsjeep, naar de Rode Planeet.

NASA trekt met 'Curiosity' naar Mars

© Reuters

De NASA lanceert met de Curiosity de grootste Marsjeep ooit naar de Rode Planeet. De 2,5 miljard dollar kostende sonde moet haar doel in augustus 2012 bereiken en dan een robotjeep ter grootte van een auto op het oppervlak neerzetten. Het is de tot nu grootste en meest geraffineerde lander ooit ontwikkeld voor landing op een andere planeet.

De robot, "MSL" of Mars Science Laboratory in NASA-taal, moet 23 maanden in de Marsbodem zoeken naar organische materialen als basis voor leven. Daarvoor heeft het rijdend lab met een gewicht van 900 kilo tien instrumenten aan boord. Het rijk instrumentarium is tien keer zo zwaar als de succesvolle

voorgangers Spirit en Opportunity, terwijl de hele zeswielige jeep twee keer zo lang is.

Riskante landing

Wegens het aanzienlijk gewicht is een nooit gezien en riskant landingsmanoeuvre uitgewerkt. De afdaling in de atmosfeer gebeurt in S-curves die gelijken om de manoeuvres die de spaceshuttles deden bij hun terugkeer naar de Aarde. Tijdens de drie minuten voor het neerploffen bengelt de jeep aan een valscherm dat de vaart moet afremmen. Daarna floepen remraketten aan op een soort bovenste trap.

Tijdens de laatste seconde fungeert de bovenste trap als een soort kraan die de robot aan een kabel op het Marsoppervlak neerlaat. De landingsplaats is de bijna 5 km diepe Gale-krater met een diameter van 154 km. Van aan de voet zal de Curiosity aan zijn opdracht beginnen. De NASA koos die plaats omdat gesteenteformaties en afzettingen erop wijzen dat daar ooit water is geweest, wat de mogelijkheid opent dat er daar diep onder de grond nog levende microben zijn.

De Curiosity beschikt onder andere over een boor, en een laser die de chemische samenstelling van de Marsbodem in een straal van ongeveer zes meter kan nagaan. Twee camera's maken driedimensionale foto's en videopnames. Bovendien heeft de robot een meer dan twee meter lange grijparm met drie gewrichten. De jeep, die over een nucleaire krachtbron beschikt, kan 65 cm hoge obstakels overwinnen en dagelijks ongeveer 200 meter afleggen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners