Nasa stuurt nieuwe sonde naar Mars in 2016

21/08/12 om 03:12 - Bijgewerkt om 03:12

Na het daverende succes van het robotwagentje Curiosity gaat de Nasa een nieuwe missie naar Mars lanceren. Deze keer gaat het om een robotboor die de ondergrond van mars in kaart brengt.

Nasa stuurt nieuwe sonde naar Mars in 2016

© NASA

De sonde heet InSight en zal, als alles volgens plan verloopt, in 2016 gelanceerd worden. Het toestel moet 425 miljoen dollar kosten en wordt gebouwd door het Jet Propulsion Laboratory in Californië, dat ook al voor de Curiosity tekende.

Bemande missie voorbereiden

"De exploratie van Mars is een topprioriteit voor de Nasa, en InSight verzekert dat we de mysteries van de rode planeet verder kunnen ontsluieren en de basis leggen voor een toekomstige bemande missie", zei Nasa-baas Charles Bolden op de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Bedoeling is dat de sonde voor de allereerste keer de diepe interne structuur van Mars in kaart gaat brengen. Dat is iets dat tot nog toe alleen op aarde gebeurd is.

Marsbevingen

De InSight is uitgerust met een boor die bijna tien meter diep in het Marsoppervlak ondergrondse hittestromen moet meten. Een seismografisch instrument zal 'Marsbevingen' registreren. De sonde heeft verder ook de gebruikelijk camera's aan boord.

Op die manier moet duidelijk worden waarom Mars, een rotsachtige planeet van min of meer vergelijkbare afmetingen, zo anders is geëvolueerd dan de aarde. (TV)

Lees meer over:

Onze partners