Nasa steeds meer overtuigd van leven op Mars

Een 'selfie' van de Marsrover Opportunity die zijn 10e verjaardag viert. © Reuters

De Nasa heeft met de 10-jarige Marsrover Opportunity opnieuw bewijs gevonden dat er ooit water was op de planeet Mars.

Onderzoek van stalen op Mars door de Marsrover ‘Opportunity’ heeft aangetoond dat er ooit een vochtige omgeving aanwezig was die milder en ouder is dan de zure omstandigheden die de studie van andere gesteenten bewijzen.

De Mars Exploration Rover Opportunity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa viert dit jaar zijn tiende verjaardag op Mars. In het vakblad Science schrijft Ray Arvidson, professor aan de Washington University in St. Louis en lid van het Opportunity-team, dat de ontdekkingen die het Marswagentje het voorbije decennium deed onze kennis van de Rode Planeet hebben gevormd. Volgens Arvidson is het meest recente bewijs van de aanwezigheid van water op Mars een mijlpaal.

3 maanden werden 10 jaar

‘Deze gesteenten zijn ouder dan diegene die we eerder in deze missie onderzochten, en ze onthullen gunstigere voorwaarden voor microbiologich leven dan elk ander bewijs dat met de Opportunity werd gevonden’, aldus Arvidson. ‘Dit overtuigt ons in onze zoektocht naar nog meer bewijzen voor leven op Mars.’

Opmerkelijk is dat de missie van Opportunity eigenlijk niet langer dan drie maanden zou duren. 10 jaar later is hij nog steeds actief en voert hij waardevol werk uit voor wetenschappers op Aarde.

Het Opportunity-team viert niet alleen de 10e verjaardag van het Marswagentje, maar kijkt ook uit naar toekomstige ontdekkingen en hoe een beter begrip van de planeet Mars zal bijdragen tot de plannen voor menselijke missies naar de planeet in de jaren 2030.

Ook Curiosity werkt voort

Ondertussen blijft de opvolger van Opportunity, het beroemde Marswagentje Curiosity, naarstig doorwerken aan de andere kant van de planeet. Ook Curiosity deed vorig jaar een baanbrekende ontdekking van een rotsmonster dat aantoonde dat in vroegere tijden leven op Mars mogelijk is geweest. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content