NASA's Maanlander explodeert tijdens testvlucht (Video)

10/08/12 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

De landing van de Marsjeep Curiosity mag dan wel een groot succes voor de NASA zijn geweest, het lot van de Maanlander Morpheus is minder glorieus.

NASA's Maanlander explodeert tijdens testvlucht (Video)

© Reuters

Op het Kennedy Space Center in Florida is vloog de Maanlander Morpheus in brand tijdens een testvlucht. De Morpheus steeg in een wolk van stof op, maar helde na een stijging van enkele meters over om neer te storten, te ontploffen en in brand te vliegen. De brandweer van het Kennedy Space Center kon de brand snel blussen.

Volgens de NASA faalde er een "hardware component", wat ervoor zorgde dat het onbemande toestel niet stabiel kon vliegen. Ingenieurs bestuderen nu de data.

God van de dromen

De NASA benadrukt dat "mislukkingen zoals deze deel uitmaken van de ontwikkeling van een complex tuig dat in de ruimte moet vliegen. Wat wij bij deze proeven leren, laat ons toe het beste systeem van de toekomst te bouwen".

Morpheus, genoemd naar de Griekse god van de dromen, is een klein ruimtetuig dat tot 500 kilo materiaal naar de Maan moet kunnen brengen.

De crash contrasteert met de euforie bij de NASA rond de geslaagde landing van de robotjeep Curiosity op Mars. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners