Nasa: 'Meteoriet explodeerde 20 kilometer boven aarde'

16/02/13 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:04

De meteoriet die zowat 1.200 mensen verwondde in Rusland, is op ongeveer 20 kilometer boven de aarde geëxplodeerd. De meeste schade werd veroorzaakt door die explosie, aldus de Nasa.

Nasa: 'Meteoriet explodeerde 20 kilometer boven aarde'

© Reuters

De meteoriet die zowat 1.200 mensen verwondde in Rusland, is op ongeveer 20 kilometer boven de aarde geëxplodeerd. De meeste schade op de grond werd veroorzaakt door de explosie, en niet door het puin, zo deelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa mee.

De hemellichamen hebben met een snelheid van 18 kilometer per seconde de atmosfeer doorboord. Met 65.000 kilometer per uur is dat dertigmaal zo snel als een Concorde. De Nasa-wetenschappers herhalen ook dat de meteoriet in geen geval verband houdt met de asteroïde "2012 DA14", die enkele uren later dicht maar zonder gevaar voorbij de aarde vloog.

"Jaarlijks treffen enkele duizenden meteorieten de aarde. De meeste komen in oceanen en onbewoonde gebieden terecht, of worden overdag niet waargenomen", aldus de Nasa.

Er verblijven volgens een recente balans nog een veertigtal mensen in het ziekenhuis. Volgens gegevens van de gouverneur van de regio Tsjeljabinsk, de hardst getroffen regio, raakten in totaal 1.158 mensen, van wie 289 kinderen, gewond. De meesten van hen waren slechts lichtgewond. Er werden in totaal 52 mensen in het ziekenhuis opgenomen; onder hen 13 kinderen. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners