Nasa experimenteert met identieke astronautentweeling in de ruimte

27/03/14 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:44

Een identieke tweeling neemt in de naam van de wetenschap deel aan een nog nooit eerder uitgevoerd experiment in de ruimte.

Nasa experimenteert met identieke astronautentweeling in de ruimte

Mark (r) en Scott Kelly © NASA

Mark en Scott Kelly (50) zijn een identieke tweeling én allebei astronaut: een godsgeschenk voor de Nasa. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil namelijk een van de twee naar de ruimte sturen, terwijl de andere op Aarde zal blijven voor een experiment dat deel uitmaakt van een studie over de effecten van een verblijf in de ruimte op de mens. Dat medlt de Nasa op haar website.

Scott, die zes minute jonger is dan zijn broer, zal over een jaar naar de ruimte worden gelanceerd en 12 maanden doorbrengen aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat is twee keer de normale duur van een verblijf in het ISS en tevens het langste verblijf ooit door een astronaut. Intussen zal zijn tweelingbroer Mark, een Nasa-commandant op rust, op Aarde gevolgd worden als ultiem controlesubject voor zijn broer.

In het hoofd geschoten

De tweeling, die zelf op het idee voor het project kwam, zal aan 10 verschillende onderzoeken worden onderworpen, gaande van de effecten van de ruimtevaart op het menselijke verteringssysteem tot een studie van hoe de genen reageren na een lange reis in de ruimte. De totale kostprijs van het experiment bedraagt 1,5 miljoen dollar.

'Dit is een unieke gelegenheid. We kunnen twee individuen bestuderen die dezelfde genen hebben maar gedurende een jaar in verschillende omgevingen doorbrengen, zegt Nasa-medewerker Craig Kundrot.

Mark Kelly is getrouwd met het voormalige Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords, die in 2011 in het hoofd werd geschoten maar miraculeus herstelde van haar verwondingen.

Onze partners