Naaktheid prikkelt de hersenen

01/01/12 om 10:10 - Bijgewerkt om 10:10

De focus van kunst en reclame op naakte lichamen stimuleert een specifiek neurologisch systeem.

Naaktheid prikkelt de hersenen

© thinkstock

De focus van kunst en reclame op naakte lichamen stimuleert een specifiek neurologisch systeem.

Dat de meeste mensen van naakte lichamen houden - zeker als ze sexy zijn - is waarschijnlijk kennis die teruggaat tot het ogenblik dat de mensheid zijn doen en laten kritisch begon te analyseren.

Maar zelfs oeroude kennis kan altijd verfijnd worden.

Zo zijn er scannerstudies gedaan die specifieke zones in de hersenen hebben blootgelegd met een specialisatie in het detecteren van mensenlichamen. Volgens het vakblad Public Library of Science ONE hebben neurologen nu specifieke verschillen in de hersenactiviteit gevonden, in functie van het al dan niet naakt zijn van zo'n lichaam.

Hoe naakter, hoe sneller

Een naakt mensenlichaam lokt neurologische prikkels uit in een véél vroeger verwerkingsstadium in de hersenen dan een gekleed lichaam. Binnen de 0,2 seconden was een beeld van een naakt lichaam verwerkt. En hoe 'naakter' een lichaam - er werd ook met zwempakmodellen gewerkt - hoe sneller het ging.

Mannelijke proefpersonen reageerden véél sterker op naakte vrouwen- dan op mannenlichamen, maar vrouwelijke proefpersonen maakten geen onderscheid in het geslacht van het naakte lichaam dat ze zagen.

Alles wat maar enigszins met seks te maken kan hebben, leidt dus tot extra sterke neurologische reflexen. Want een gemiste kans... (DD)

Lees meer over:

Onze partners